Вучић: Понизност није мера поштовања, нећу се додворавати

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је његова посета Хрватској од изузетног значаја и да постоје области у којима ће се у кратком временском периоду постићи значајни резултати. Одговарајући на питања хрватских новинара, Вучић је рекао да понизност није мера поштовања. Захвалио се хрватској држави на "одлично организованој посети", као и Србима на одличном дочеку.

Александар Вучић је у разговору са новинарима након посете Вргинмосту сумирао посету Хрватској.

Новинари хрватског огранка Телевизије Н1 и телевизије Нова инсистирали су на његовом говору у Глини, као и да ли ће се оградити од тог говора.

"Оно што ви не разумете то је да су наша виђења онога што је било 1995. године потпуно различита", рекао је Вучић у настојању да објасни да потпуно различит поглед Срба и Хрвата на прошлост не сме да буде разлог да не разговарају о будућности.

На том питању, иначе, и извињењу, део хрватских медија инсистирао је још уочи посете српског председника, током ње, а обраћање у Вргинмосту искористили су да га још једном поставе.

На питање ТВ Нова о томе да ли ће се извинити и да ли тај говор оптерећује односе две земље, Вучић је рекао:

"Чуо сам безброј истих питања. Интересантно је да је та мера ваше подршке и поштовања директно пропорционална понизности, коју очекујете од некога ко би дошао међу вас. Такву врсту понизности с моје стране, или страха и потребе да се додворавам, никад нећете видети", одговорио је председник Србије.

Вучић је додао да је једини територијални спор који имају две земље питање границе на Дунаву.

"На увреде нисам одговарао увредама"

Приметио је да је био учтив, одговоран и озбиљан, те да на увреде није одговарао увредама и тешким речима.

"И данас сам слушао лажи и неистине о себи и немам проблем да на то одговорим", рекао је Вучић додавши да Срби и Хрвати имају потпуно различите погледе на оно што је било пре 23 или 28 година, али да то не значи да не треба да живе заједно и да разговарају.

Каже и да је срећан јер ниједан хрватски председник или премијер са којима се нико у Србији не слаже никад неће доживети у нашој земљи хајку на какву је он наишао.

"Рекао сам, ваша жеља да према некоме имате пристојан однос увек мора бити диркетно пропорционална мери понизности која се мора показати. Нећете то доживети. Рекао сам да немамо територијалних проблема са Хрватском. Једино што вам је било потребно јесте – да ли бисте добили нешто што бисте користили за лично понижавање председника Србије. Тај филм нећете гледати", каже председник.

"Све куће породице Вучић у селу Чипуљић спаљене 1992" 

Председник Вучић је коментарисао и емисије на ХРТ-у. "Синоћ су ми саветници показали какве су емисије биле о мени на ХРТ-у. Ја сам се на то насмејао. Слушао сам приче о бахатом четнику, иако ми нико у широј породици није био четник", каже Вучић.

Навео је и да су све куће Вучића 1992. године у селу Чипуљић спаљене, а да он није тражио извињење, него да је желео да причамо о будућности.

"Једино што је вама било потребно, то је хоћете ли да добијете нешто што бисте могли да искористите за лично унижавање председника Србије и некога из Србије. Тај филм, стоти пут вам понављам, нећете гледати. А јел' вас занимало можда ко је спалио моје куће или вас то не интересује јер је то неважно – тежа је једна реченица него што је неко некоме куће спалио или неко некога убио", навео је Вучић.

"Такве гадости о себи које сам чуо на националном програму, не памтим од 1990. Нисам се нарочито насекирао. То је и мера разлике на којој морамо да инсистирамо", поручио је Вучић.

"А та врста понизности, потребна да би неко био добар да се 'кандидује' да разговара са неким из Хрватске, то није добар пут. То ни до чега неће довести", сматра председник Србије.

На поновљено инсистирање хрватских новинара по истој теми, он је поновио да су наша виђења о ономе што је било 1995. потпуно различита.

"Ви када хвалите 'Олују', то је празник у Хрватској и ми вас разумемо. А за нас је то дан туге и то је код свих Срба исти случај, и оних који живе овде и оних у Београду", каже он.

На добацивање да у том говору помиње "велику Србију", узвратио је да тога у говору уопште нема, да су то додали, али и да нема места њиховој нервози.

"Нешто вам не иде, па се секирате. Јурили сте ме, па уђе неки посланик да ми добацује. Само због једне ствари сте дошли, ништа вас друго не занима", рекао је Вучић, замоливши их за пристојност и стрпљење да саслушају његов одговор ако га већ питају.

На питање како се осећа у Хрватској, каже да се осећа одлично свуда.

Важан разговор са Грабар Китаровићевом

Упитан шта очекује од председнице Хрватске поводом побољшања положаја српске заједнице, Вучић је рекао да је разговор који је имао са њом био важан и да верује да ће она остварити добар резултат за припаднике хрватске мањине у Србији, што ће значити остварење више права Срба у Хрватској и већу пажњу коју ће добити.

"То су конкретни резултати које ћемо имати и биће највидљивији", нагласио је он. Рекао је да верује у добре ствари у будућности, у више поштовања, разумевања, као и да се нада мањим емоцијама.

Захвалио се хрватској држави на одлично организованој посети, као и Србима на одличном дочеку.

На питање да ли је реална његова идеја о заједничком економском тржишту у региону, Вучић одговара потврдно.

"Реално је када људи желе да говоре о реалном и рационалном животу и ономе што је важно за њихове судбине. Тешко је када људи имају емоционални приступ и када мислите да се на мржњи нешто може изродити", рекао је он.

Уверен је да је то будућност, да је важно за све. "Можете да одбијате ту идеју годину, три или пет, али после тешко. После тога људи морају на то да рачунају. Људи ће тражити бољи живот", рекао је Вучић.

"Посета од изузетног значаја" 

Председник Србије је оценио да је његова посета Хрватској била од изузетног значаја и да постоје области у којима ће се у кратком временском периоду постићи значајни резултати.

"Очекујемо веће поверење хрватских власти и Срба, већу подршку, веће укључивање у рад државних органа, решавање отворених проблема за припаднике српске заједнице. Ми смо спремни да помогнемо", рекао је Вучић новинарима у Вргинмосту, сумирајући посету Хрватској.

Вучић је истакао да је поносан на то како се српска делегација понашала у Хрватској – рационално, одговорно и озбиљно.

Најавио је и да ће ускоро упутити позив хрватској председници да посети Србију, и да ће до тада, пре њене посете, већ бити и неких опипљивих резултата онога што је договарано.

Рекао је да може да бира где жели да дође, у Суботицу, Нови Сад, Сомбор, било који град Србије, додајући да ће до тада сигурно бити опипљивих резултата те посете.

"Мени је теже пало то што је на мети критика била председница Грабар Китаровић него што су мене вређали последњих седам дана", рекао је председник.

"Показаћемо одговорно лице" 

Када хрватска делегација буде долазила у Србију, неће бити проблема, истакао је Вучић.

"Без обзира на то, јер видим да се нека врста политичке хистерије због моје посете не смирује у Хрватској, у Србији неће бити таквих проблема са државним званичницима. Ми ћемо показати лице одговорних, оних који гледају у будућност, а они који се не буду придржавали тог става носиће политичке последице у наредном периоду", најавио је Вучић.

Оценио је добрим што су покренуте мешовите комисије, како би се макар знало да нисмо у стању да се договоримо око граничних питања.

"Уверен сам да ће и око несталих лица бити помака, јер је то важно за породице било да су Срби или Хрвати", подвукао је он.

Истакао је да би, ако се у инфраструктури нешто направи, када је у питању железничка пруга Загреб–Београд, могао да каже да су резултати више него очекивани.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво