Вучић Србима у Вргинмосту: С поносом носите српско презиме

Исте муке тиште и српске и хрватске домаћине, важно је да разговарамо и заједно решавамо те проблеме, рекао је током другог дана посете Хрватској председник Србије Александар Вучић. Поручује Србима да жели да с поносом носе српско презиме, да се никога не стиде и не боје. Додаје да ће позвати Колинду Грабар Китаровић да посети Србију и види шта је урађено за хрватску мањину.

Председника Србије Александра Вучића је око 200 Срба у Дому културе дочекало аплаузом. "Дошао сам да чујем вас", рекао је Вучић и истакао да жели да види шта може да учини за њих.

"Да долазим да се јуначим и да изговарам неке велике речи, мени би било лако, али ја се враћам у Београд, а ви остајете овде и зато хоћу да будем одговоран према вама", поручио је Вучић другог дана посете Хрватској.

Како каже, посетио је породицу Предрага Лапчевића у Подгорју са троје деце и додао да су то једина деца у месту, као и да је у школи "Гвозд" такође тренд смањивања броја малишана. "Треба да има више деце", приметио је Вучић. 

Председник Србије је рекао да је дошао у Хрватску како би се направили бољи односи између две земље, а не да би некога побеђивао, те да зато не разуме оне који нападају хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић.

Није проблем да разговарамо о свему што оптерећује наше односе, о много чему не мислимо исто, али у будућности не видим разлику у интересима које имају Срби и Хрвати, додао је Вучић.

"Мислим да имамо заједничке исте проблеме и да можемо лакше да их решавамо заједно у целом региону, да исте муке тиште и српске и хрватске домаћине", додао је.

Важно је да се разговара о бољем инфраструктурном повезивању, рекао је Вучић и истакао: "Морамо да гледамо шта хрватска држава може да помогне Србима, а то исто важи и за Хрвате у Србији."

Најавио је да ће Вргинмост добити трактор и још три возила. "Данас је Србији лакше, има више новца и можемо да помогнемо", истакао је председник Србије.

Поручио је Србима у Вргинмосту да жели да с поносом носе српско презиме и да се никога не стиде и не боје.

"Желимо да свако ко је Хрват у Србији с поносом носи своје име и да се никог не плаши, али исто тако да сви који су Срби с поносом носе своје српско име и презиме да се никог не стиде и не боје и да имају право да кажу шта мисле и очекују и од Србије и од Хрватске", рекао је председник.

"Спремни смо да дамо Хрватима све што тражимо за Србе"

Председник Вучић је нагласио да је Србија спремна да све што тражи за Србе у Хрватској да и Хрватима у Србији – "без икаквих проблема, исте секунде".

"Све што тражимо за вас, ми смо спремни исте секунде да учинимо за Хрвате, не само по мери реципроцитета, већ смо спремни да урадимо и више. Желимо да се сви грађани осећају у Србији као код куће", рекао је Вучић у Вргинмосту током разговора са мештанима.

Напомињући да је видео трагове ратних разарања и да мали број људи живи у том крају, председник Србије је захвалио српском живљу што под тешким околностима живи тамо и остаје заједно са својим породицама.

"Ви нам реците шта мислите да ми својом политиком пре свега можемо да учинимо да вама помогнемо и да вам олакшамо живот", навео је Вучић и пожелео мештанима да живе боље и да буду сигурни и безбедни.

Вучић ће упутити позив хрватској председници

"Без обзира на све хајке, специјалне емисије против мене – ја сам се смејао, али људи живе у прошлости и не разумеју да свет данас не изгледа тако. Имао сам јуче добре, озбиљне и одговорне разговоре, код Колинде Грабар Китаровић сам видео добру намеру", рекао је и додао да је председницу Хрватске позвао у посету Србији да види шта смо све урадили за Хрвате.

"Али то треба да буде сигнал да и вама буде боље, да можете да се образујете на свом језику, да слушате своју музику и друго", приметио је председник Вучић.

Како је рекао, верује да је то могуће и шаљиво приметио да је довољно да Милорад Пуповац не гласа баш за сваки закон и одмах би било боље.

"Спремни смо исте секунде да учинимо све што од нас затражите", рекао је Вучић, приметивши да је видео у доласку остатке ратних страдања као и то да има мало људи.

Такође, Србима и њиховим породицама је пожелео све најлепше и пожелео да им Хрвати помажу и бодре их у очувању њихове традиције, и обрнуто.

Питања Срба из Вргинмоста за председника

Поједини Срби из Вргинмоста су рекли да би им била добродошла помоћ у вези са израдом пројеката и планова како би се искористио потенцијал који тај крај има.

Председник Србије је рекао да могу да рачунају на помоћ, да ће видети и са хрватском државом шта је њима у плану, шта може заједнички да се уради, шта би могла Србија да финансира и како да нешто заједнички ураде.

Вучић је обећао и да ће Србија учинити све да се реши питање исплате њихових пензија за период од 1995. до 1998, упркос непостојању добре воље са хрватске стране. То је, рекао је Вучић, било једно од питања у разговорима у Загребу.

Председник СНВ-а Милорад Пуповац рекао је да је таквих људи око 30.000, а можда и мање.

Једно од питања тицало се и даље обнове кућа, а Вучић је рекао да је и о томе јуче разговарао у Загребу. Једно од питања тицало се и тржишних цена за откуп станова, а Вучић је нагласио да се може помоћи, али да се то неће чинити за оне који ту не живе .

Када је реч о проблему откупа станова, а реч је о око 800 случајева, Пуповац наглашава да и Срби треба да начине корак са своје стране, а то је да снизе цену.

На молбу Саше Косановића да држава Србија помогне удружење "Привредник" у подршци младима кроз стипендије, Вучић је обећао да ће наша земља обезбедити 20 до 25 стипендија, што ће износити више од 20.000 евра на годишњем нивоу.

Вучић је истакао да је Србија, због незаинтересованости ранијих хрватских власти, била натерана да ради на модернизацији пруге према Будимпешти, па ће сада добар део саобраћаја бити измештен према Бечу, уместо да иде преко Загреба и Љубљане.

Он је, на молбу Владе Дражића да се Србија укључи у обнову железничке инфраструктуре на прузи Сисак–Карловац, рекао да не мисли да наша земља може да улаже у ту пругу, али да је заинтересован да пита и разговара са хрватском владом о томе како би се завршила пруга до Ријеке.

Један од Срба из Војнића је замолио за помоћ Фудбалском клубу Петрова гора и поручио председнику да би било боље да је навијач Партизана.

Вучић је обећао да ће помоћи Петрову гору, али и рекао да се нада да ће и Црвена звезда и Партизан у својим утакмицама у Лиги Европе остварити победе.

На крају разговора са Србима, председник Вучић је поновио да је поносан што носе своје име и презиме.

"Хоћу да вам захвалим, јер је интерес Србије да живите на својим огњиштима, да чувате своје куће и породице", рекао је Вучић додавши да Србија може пре свега да помогне озбиљном и одговорном политиком.

"Људи у Србији брину о вама и веома вас поштују и воле и то је нешто природно и нормално – као што волите чланове своје породице тако волите и свој народ. Имаћете увек подршку у Србији", поручио је он, додавши да су они морални грађани Хрватске.

Трудићемо се да вашу позицију не доведемо у питање, а да вама помогнемо, истиче Вучић.

"Срби и Хрвати ће у будућности, ма како се борили или бунили и мислили да су страшно паметни ако вас назову бахатим четником, морати да буду ближи", рекао је Вучић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво