Штрахе: Имам разумевање за положај Срба; Дачић: Свака ти част

Аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе изјавио је да проблем Косова није дугорочно решен и да је потребно да Београд и Приштина нађу компромис, наводећи да ништа не може да функционише једнострано. Аустрија стоји иза одлуке о независности Косова, али имам разумевање за положај Срба, рекао је Штрахе на конференцији за новинаре са Ивицом Дачићем. Српски народ ти много дугује и захвалан је због тога, истакао је Дачић.

Хајнц Кристијан Штрахе је на заједничкој конференцији са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем казао да је реалност да је Аустрија признала независност Косова, али и да је реалност да Србија види Косово у свом саставу.

"То је реалност за Србију, стога овај проблем није дугорочно решен. Потребно је да обе стране изађу једна другој у сусрет и да се нађе компромис", рекао је Штрахе, који је подсетио да је од 193 земље УН, њих 105 признало независност Косова.

Како је рекао, он се као вицеканцелар не меша у то питање, али је навео да има разумевања за српску страну и српско виђење проблема и да дугорочно решење не може бити једнострано.

"Надам се да ће се пронаћи одрживо решење", рекао је Штрахе новинарима.

Штрахе је подсетио да је раније, док није био у Влади, критиковао одлуку Аустрије да прогласи независност Косова, а министар Дачић је изразио захвалност што од таквих ставова Штрахе није одступио.

"Аустрија стоји иза одлуке о независности Косова, али имам разумевање за положај Срба. Србија није проблем, Србија је део решења", рекао је Штрахе.

"Захвалан сам што је остао при том ставу", рекао је Дачић, наводећи да је Штрахе могао да каже да је сада део владе и да не сме то више да говори, те да не треба да тражимо да "Штрахе буде већи Србин од нас".

"Свака ти част, Штрахе. Српски народ ти много дугује и захвалан је због тога. Имамо право да бирамо кога ћемо да волимо – оног ко воли нас", рекао је Дачић.

Подршка на путу европских интеграција 

Шеф српске дипломатије је казао да су односи са Штрахеом били пријатељски и пре него што је постао вицеканцелар и додао да Србија са новом аустријском владом жели да има што бољу сарадњу.

Захвалио је Аустрији, која пружа подршку Србији на путу европских интеграција и додао да очекује наставак те подршке, те да у складу са стратегијом ЕУ до 2025. године постанемо пуноправни члан ЕУ.

"Када је реч о КиМ, свесни смо да је Аустрија признала независност. Очекујемо да имају разумевања за наш став да одлуком о проглашењу то питање није завршено, да се мора водити дијалог и да се тражи компромисно решење. У том смислу очекујем подстрек дијалогу, а не учвршћивање ставова да је све решено", рекао је Дачић.

Време је да се схвати реалност, да без договора и дијалога нема решења, поручио је Дачић. 

Штрахе је казао да му је стало да пријатељство са Србијом буде оживљено и продубљено, наводећи да је са српским шефом дипломатије разговарао о привредној сарадњи, европским интеграцијама, Србима у Аустрији….

"Аустријска предузећа су уложила 2,3 милијарде евра и имају 20.000 радних места. То ће се интензивирати. У Аустрији имамо преко 260.000 људи који су српског порекла и они су важан елемент нашег друштва. Желимо да подржимо Србију у пуном обиму када је реч о европским интеграцијама", рекао је аустријски вицеканцелар.

Навео је и да Европска унија има одговорност да подржи Србију када је реч о мигрантској кризи и да је не "остави на цедилу". 

Брнабићева Штрахеу: Србија цени подршку Аустрије на путу ка ЕУ

Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је у разговору са вицеканцеларом Аустрије да Србија изузетно цени континуирану подршку Аустрије у процесу приступања Европској унији и више пута поновљен став да је интеграција Западног Балкана у Европску унију један од спољнополитичких приоритета Аустрије. 

Премијерка Брнабић изразила је очекивање да ће Аустрија наставити да подржава Србију и током аустријског председавања Савету Европске уније у другој половини 2018. године, истиче се у саопштењу Владине Канцеларије за сарадњу с медијима.

Саговорници су се сложили да је усвајање Стратегије проширења Европске комисије охрабрујућа порука за Србију и све њене грађане и јасан сигнал Влади да настави са започетим реформама.

Вицеканцелар Штрахе пренео је подршку Аустрије када је у питању наставак дијалога Београда и Приштине под окриљем Европске уније. Изразио је очекивање да ће обе стране конструктивно приступити имплементацији Бриселског споразума.

Саговорници су оценили као веома позитивну иницијативу за успостављање сарадње Националне академије за јавну управу Републике Србије, која ускоро почиње са радом, и Аустријске федералне академије за јавну управу, ради размене искустава у области стручног усавршавања. 

Говорећи о српској дијаспори у Аустрији, Штрахе је навео да је српска заједница значајан и важан део аустријског друштва, који је успео да сачува своју културу, корене и везу са матичном државом, али и да се успешно интегрише. 

Закључио је и да дијаспора представља значајан потенцијал за даље унапређивање билатералних односа две државе. 

Аустријанци ће обучавати српске државне службенике

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и вицеканцелар Аустрије Штрахе договорили су се о сарадњи два министарства и академија за стручно усавршавање службеника.

Сарадња Аустријске федералне академије и Националне академије Србије укључила би посету аустријских предавача Србији и упућивање српских државних службеника у Аустрију на посебно осмишљене курсеве, саопштено је из Ружићевог кабинета.

Током састанка, Ружић и Штрахе су истакли да је управа "кичма" једне државе и предуслов за функционисање и развој правне државе.

Договорено је да Министарство државне управе и локалне самоуправе припреми предлоге меморандума и споразума о сарадњи на унапређењу рада јавне управе и ускоро их пошаље дипломатским путем на разматрање.

Штрахе је истакао да је пријатељство Аустрије са Србијом за њега лично важно и да ће настојати да помогне Србији у њеним амбициозним циљевима, посебно имајући у виду број Срба који живи у Аустрији.

Како је рекао, "језик је једина ствар која нас разликује, а када се и то превазиђе, баријера између наших народа нема".

Он је додао да Аустрија пружа снажну подршку Србији на путу за пуноправно чланство у Европској унији и да се нада да ће Србија све своје обавезе завршити до 2025. године.

"Важно је да се (Аустрија) према Србији на том путу односи са поштовањем и ради у партнерству", поручио је аустријски вицеканцелар, саопштено је из Ружићевог кабинета. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво