Дачић са Тилерсоном у Стејт департменту

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се у Стејт департменту са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном. Дачић: Изузетно добар састанак.

Рекс Тилерсон је Ивицу Дачића у Стејт департменту дочекао у поподневним сатима по локалном времену.

Српски шеф дипломатије рекао је за Танјуг да је састанак био "изузетно добар", посвећен будућности и билатералним односима две земље.

"Иначе, ја сам у књигу гостију уписао да овај састанак посвећујем и да би требало да буде у знаку савезништва Србије и САД у Првом светском рату. За нас је ове године веома важан датум 28. јул, када је сто година од српског дана у САД, када је Вудро Вилсон наредио да се истакне српска застава на Белој кући у знак признања Србији за све жртве у Првом светском рату", рекао је Дачић након састанка. 

Али, додао је, од тада је прошло сто година и сада "желимо да ресетујемо наше односе и тражимо заједничке интересе".

"Тражимо начин како да САД помогну да се оствари наш циљ, стабилност и мир у региону, као и решавање отворених питања, у овом случају на покушај трајног решења проблема Косова и Метохије и у том смислу мислим да су веома пажљиво саслушали наше аргументе", напоменуо је Дачић.

Министар спољних послова Србије сматра да састанак са Тилерсоном потврђује да нова америчка администрација има више разумевања него претходне администрације "поготово од оних које су биле укључене у конфликт на простору бивше Југославије".

Дачић је рекао да је Тилерсону указао да је време да амерички председник дође у Србију, имајући у виду да је Џими Картер последњи председник САД који је био у Србији, односно Југославији. 

"Мислим да је ово био изванредан припремни састанак. Истакао сам и у име председника Вучића нашу спремност да у сваком моменту одговоримо на предлоге америчке стране који би долазили у вези са питањима безбедности и стабилност у региону", истакао је Дачић. 

Истиче да је састанак са Тилерсоном био усмерен ка томе да неко саслуша аргументе и разлоге Србије због чега смо, каже, понекад оштри у региону.

"Састанак је био веома добар и даје велику наду да ћемо имати успешну сарадњу у наредном периоду", нагласио је шеф српске дипломатије.

Дачић се четвртак у оквиру припреме за тај састанак разговарао са помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Весом Мичелом, оценио је да је разговор био "веома детаљан".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво