Дачић са Тилерсоном у Стејт департменту

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се у Стејт департменту са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном. Дачић: Изузетно добар састанак.

Рекс Тилерсон је Ивицу Дачића у Стејт департменту дочекао у поподневним сатима по локалном времену.

Српски шеф дипломатије рекао је за Танјуг да је састанак био "изузетно добар", посвећен будућности и билатералним односима две земље.

"Иначе, ја сам у књигу гостију уписао да овај састанак посвећујем и да би требало да буде у знаку савезништва Србије и САД у Првом светском рату. За нас је ове године веома важан датум 28. јул, када је сто година од српског дана у САД, када је Вудро Вилсон наредио да се истакне српска застава на Белој кући у знак признања Србији за све жртве у Првом светском рату", рекао је Дачић након састанка. 

Али, додао је, од тада је прошло сто година и сада "желимо да ресетујемо наше односе и тражимо заједничке интересе".

"Тражимо начин како да САД помогну да се оствари наш циљ, стабилност и мир у региону, као и решавање отворених питања, у овом случају на покушај трајног решења проблема Косова и Метохије и у том смислу мислим да су веома пажљиво саслушали наше аргументе", напоменуо је Дачић.

Министар спољних послова Србије сматра да састанак са Тилерсоном потврђује да нова америчка администрација има више разумевања него претходне администрације "поготово од оних које су биле укључене у конфликт на простору бивше Југославије".

Дачић је рекао да је Тилерсону указао да је време да амерички председник дође у Србију, имајући у виду да је Џими Картер последњи председник САД који је био у Србији, односно Југославији. 

"Мислим да је ово био изванредан припремни састанак. Истакао сам и у име председника Вучића нашу спремност да у сваком моменту одговоримо на предлоге америчке стране који би долазили у вези са питањима безбедности и стабилност у региону", истакао је Дачић. 

Истиче да је састанак са Тилерсоном био усмерен ка томе да неко саслуша аргументе и разлоге Србије због чега смо, каже, понекад оштри у региону.

"Састанак је био веома добар и даје велику наду да ћемо имати успешну сарадњу у наредном периоду", нагласио је шеф српске дипломатије.

Дачић се четвртак у оквиру припреме за тај састанак разговарао са помоћником државног секретара САД за Европу и Евроазију Весом Мичелом, оценио је да је разговор био "веома детаљан".

број коментара 2 пошаљи коментар
(субота, 10. феб 2018, 15:43)
Kablar [нерегистровани]

Amerika

Vecina komentatora na ovom sajtu je protiv Amerike.Jel vi stvarno mislite da su sami Amerikanci krivi za sadasnje stanje na Kosovu i Metohiji?Ako tako mislite grdno se varate,da jos dodam,da vam Amerika ponudi drzavljansto,90% protivnika Amerike oberucke bi ga prihvatila.

(субота, 10. феб 2018, 13:21)
Sale [нерегистровани]

Postovani Dacicu

Pokreni pitanje povlacenje priznanja nezavisnosti Kosova i kada dobijemo odgovor to ce biti osnova za dalje odnose se Amerikom,sve ostalo su prazne price.