Брнабићева о изјави Вулина: Треба спустити лопту

Премијерка Србије Ана Брнабић је, осврћући се на изјаву министра одбране Александра Вулина да ће председника Александра Вучића у Загребу "дочекати усташе", рекла да не воли запаљиве изјаве и да је време да се спусти лопта.

"Са обе стране има запаљивих изјава, не бих улазила у то, желим да допринесем конструктивној атмосфери и тако нећу коментарисати ни неке изјаве које долазе из Загреба. Треба спустити лопту и дати шансу сарадњи. Колико год тешко било и колико год ти односи били комплексни, Србија ће наставити да пружа руку тој сарадњи", поручила је Ана Брнабић у разговору за Н1 у Будимпешти.

Истакла је да запаљиве изјаве не могу да допринесу дугорочном помирењу и сарадњи коју Србија заступа и којој се нада.

"Ми смо у не знам колико наврата показали да јесмо за регионалну сарадњу. Самим тим што је цела Влада била пре седам дана у Словенији на заједничкој седници, данас смо у Мађарској, председник Републике је путовао у Аустрију, он иде у понедељак и уторак у Загреб, ја планирам неке друге посете региону", навела је Брнабићева.

На констатацију репортера Н1 да, када је реч о односима с Хрватском, неко често да запаљиву изјаву, па она мора да "спушта лопту", премијерка је рекла да је то њен посао.

"Мој посао је да спуштам лопту, мој посао је да пробам да будем рационална, да не реагујем емотивно. И мислим да је то одговорност која је на мени", истакла је Брнабићева.

"Треба да престанемо да гледамо у прошлост, и у самој Србији. И да престанемо да се делимо на четнике и партизане 2018. године, у 21. веку, стварно, некако, када ћемо почети да гледамо у будућност ако нећемо данас? И мислим да је то наша одговорност према будућности, према генерацијама које долазе иза нас", закључила је Брнабићева.

Министар одбране Александар Вулин раније је изјавио да председник Вучић одлази у мисију мира, а да га у Хрватској дочекују увредама и претњама.

Нагласио је да из Србије није кренула никаква расправа.

"Ако је критика да су ти који ће га чекати на протестима усташе, биће ми огромно задовољство ако сам погрешио", рекао је Вулин.

број коментара 8 пошаљи коментар
(субота, 10. феб 2018, 08:13)
anonymous [нерегистровани]

Kakvi smo bili...

Čuo sam jednog izbeglicu iz Hrvatske koji je rekao:"kakvi smo bili dobro smo prošli".Dakle, sve je relativno u zivotu!

(субота, 10. феб 2018, 02:06)
anonymous [нерегистровани]

Dokle više?

Nije me iznenadila izjava Vulina, više me je iznenadilo što je on i dalje ministar.

(субота, 10. феб 2018, 00:32)
Ivan [нерегистровани]

Oluja i ostale oluje

Svako pamti svoje muke i svoje jade koje su nam politicari priredili. Ako smo u stanju da samo posmatramo stvari iz ugla Oluje, ili iz ugla Vukovara i sl. a ne da pokusamo da razumemo tegobe i druge strane, ili obratno, onda nismo jos uvek zreli da se okrenemo buducnosti i da zivimo bolje. Jednostranost je ustvari nepromenljivost i onda tu nema pomaka.

(субота, 10. феб 2018, 00:27)
anonymous [нерегистровани]

re; Doci ce vreme...

Vi vjerojatno nikada niste zivjeli u Hrvatskoj. ..ili pricali sa Hrvatima...

(петак, 09. феб 2018, 21:18)
anonymous [нерегистровани]

Koju loptu ?

Nema tu nikakve lopte , zna se ko diže tenzije čim se malo utiša stanje dolazi novo i tako u nedogled , oni bi da je sve po njihovom i da su pritom još u pravu ?

(петак, 09. феб 2018, 20:46)
anonymous [нерегистровани]

U pravu je Vulin

Zasto skrivati cinjenice. Vulin iznosi cinjenicno stanje, a mi stalno zarad ne znam ni sam cega, uvek podvlacimo pod tepih ono sto se desava sa strane. Zasto je istina zapaljiva ?

(петак, 09. феб 2018, 20:42)
anonymous [нерегистровани]

Doći će vreme

Doći će vreme setiti se situacija kada smo disali jednim dahom, mislim, Srbi i Hrvati, ne mislim u političkom smislu već, onako, u običnom ovozemaljskom, mirskom životu; ne znači da to umanjuje političku kompleksnost i ozbiljnost. S druge strane ja ne mogu da zamislim da ćemo mi, u ovom slučaju Srbi i Hrvati, prestati da se prepucavamo oko nekih stvari, možda to i nebi bilo tako dobro, ipak, zvanična politika i javno mnenje mogu i bolje. Kao što nagoveštava predsednica, ja se ne bih igrao.

(петак, 09. феб 2018, 20:29)
anonymous [нерегистровани]

nije emotivnost reci istinu...

Pa ne mozemo da suradjujemo ako se lazemo...i ako presucujemo logore...Oluju i Bljesak. .
i to hrvati slave....dan kada se desila Oluja i Bljesak. ...
ovo nesmatram zapaljivom izjavom vec samo kao historijski dogadjaj koji djeca treba da uce u skolama....
ako izvrnete historiju sta ce vam djeca biti?