Ђурић: Србија захвална због подршке Румуније територијалном интегритету

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се са генералним директором Одељења за политичка питања у Министарству спољних послова Румуније Стефаном Тинком, којем је захвалио због доследне подршке његове државе територијалном интегритету и суверенитету Србије и решености да не призна једнострано проглашену независност наше јужне покрајине.

Србија је, како је истакао Ђурић, захвална и због јасне подршке Румуније процесу евроинтеграција наше земље, и заслуга румунске дипломатије у формулисању недавно усвојене Стратегије проширења ЕУ.

Из Канцеларије за КиМ је саопштено да је Ђурић румунског званичника упознао са током унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, покренутог на иницијативу председника Александра Вучића, као и са перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине, који је, како је подсетио, у прекиду више од годину дана.

Београд је, према речима директора Канцеларије за КиМ, испунио готово све обавезе проистекле из бриселског дијалога, док Приштина 1.757 дана од потписивања Бриселског споразума не испуњава обавезе везане за успостављање Заједнице српских општина.

Београд инсистира на блиској и искреној сарадњи надлежних органа у истрази убиства Оливера Ивановића, рекао је Ђурић, и додао да Приштина до сада није показала спремност за сарадњу овим поводом.

Директор Канцеларије за КиМ је нагласио и да је за Србију неприхватљиво чланство самопроглашеног Косова у међународним организацијама, будући да то није у складу ни са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, нити са Бриселским споразумом.

Састанку је присуствовала и амбасадорка Румуније у Републици Србији Оана Кристина Попа.

број коментара 0 пошаљи коментар