Вулин позива Црну Гору да не шаље официре на Космет

Министар одбране Александар Вулин оценио је да би Црна Гора требало да се уздржи од слања штабних официра у НАТО мисију Кфора на Косово и Метохију, без претходног договора са Србијом. Поводом посете председника Александра Вучића Загребу, поручује да није убеђен у искреност и добре намере Хрватске.

"Заиста бих замолио да се уздрже од тога, да не раде такве потезе, а да не питају Републику Србију, јер ако то буду урадили сигурно неће помоћи ни дијалогу, сигурно неће помоћи стабилизацији на нашем простору, а сигурно неће помоћи побољшавању односа са државом Србијом", истакао је Александар Вулин.

Савет за одбрану и безбедност Црне Горе је у петак утврдио предлоге одлука о упућивању припадника Војске Црне Горе у међународну мисију у Авганистану и два штабна официра у мисији Кфор на Косову, пренели су подгорички медији.

"Ја бих најлепше замолио црногорску државу и црногорско Министарство одбране да још једном размисли и да не шаље војску на Косово и Метохију", изјавио је Вулин током посете Бачкој Тополи, одговарајући на новинарско питање.

Они врло добро знају, додао је министар одбране, да је Косово и Метохија део државе Србије по резолуцији УН 1244.

"Подсетићу их чак да су за време НАТО агресије били део исте државе и да су и грађани Црне Горе били убијани од стране потпуно истог агресора", рекао је Вулин, а пренело Министарство одбране.

"Нисам убеђен у искреност Хрватске"

Министар одбране каже и да није убеђен у искреност Хрватске, чија председница је председнику Србије Александру Вучићу упутила позив за посету.

"Не верујем да ће тамо бити дочекан онако како заслужује човек који долази с поруком мира и човек који се врло често супротстави јавности у Србији, да би омогућио да се разговара и да се у Хрватској чују неке боље речи и чују неки бољи тонови", рекао је Вулин одговарајући на новинарско питање.

Истакао је да није убеђен у искреност и добре намере, на првом месту зато што је хрватска Влада ову посету покушала "да отежа, да је спречи и да је учини лошом, тражила некакве бесмислице и тражила сваки начин да до посете суштински не дође", саопштило је Министарство одбране.

Вулин каже да би веровао у искреност хрватске стране "да су били у стању најпре да се уздрже од мржње".

"Веровао бих да су јединствено иступили пред председника Вучића, да су понудили конкретне теме о којима ће да разговарају, да су понудили да кажу да је време да се Бечки уговор коначно спроведе, да кажу да ће разговарати о исплати свих заосталих пензија, о враћању имовинских права протераним Србима, да ће им омогућити да се њихова имовина поново врати, да се њихов радни стаж уплати, онда бих био већи оптимиста", додао је Вулин.

Напомиње да се боји да у Хрватској председник Вучић нема саговорнике с друге стране.

"Искрено мислим да не треба да иде зато што толика количина мржње која га тамо очекује и толика количина мржње према њему и према Србима је нешто што није цивилизацијски. Хрвати имају због чега да се извињавају, ми то никада нисмо тражили, а они покушавају да саботирају и ову посету. Једноставно, сумњам у њихову искреност", рекао је министар Вулин.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(субота, 03. феб 2018, 20:43) - anonymous [нерегистровани]

Crnogorci

Bolje je da nas brane braca Crnogorci na Kosovu, nego Nato. Bar cemo se bolje razumeti, ne treba nam tumac.

(субота, 03. феб 2018, 20:04) - Stefan [нерегистровани]

Komsije

Svi oni imaju lepe komsijske odnose kako se prica vec 10 godina. Nazalost to su sve balkanske komsije znaci svi zele da vam crkne krava

(субота, 03. феб 2018, 16:42) - anonymous Lala [нерегистровани]

Ta idi ,

Ne treba se zanositi da oni idu tamo da štite Srbe, NATO nije nas nikada štitio pa neće ni sad .

(субота, 03. феб 2018, 15:58) - Vladimir, Beograd [нерегистровани]

Kampanja protiv CG je smesna , uvek saveznik ostaje nam saveznik !

Bolje ce oni stititi nas narod nego Ameri. Samo napred Crna Goro dobro nam dosli oficiri kao da ste nasi.

(субота, 03. феб 2018, 15:58) - dj. [нерегистровани]

@Vulin poziva...

Crna Gora nije "Nepostojeca" po tvome (cini mi se) banana drzava ,nego punopravna i priznata clanica UN ,NATO i svih svetskih organizacija.Zato ne salji takve apsurdne i provinciske komentare ,nego postuj volju naroda i budi suzdrzan i fer.Hvala na razumevanju.

(субота, 03. феб 2018, 15:07) - Branko [нерегистровани]

Vulin poziva Crnu Goru

"Džabe poziv,temelj truo.Crna Gora je ekonomski nemoćna,vojno nebitna i nepostojeća zemlja.
Tako da ona 4 generala nema šanse bilo ko da odrekne sa te bar 3x veće finansiske misije no što je ima u CG?
Patriotizam je neisplatljiv u CG bar zadnjih 40 god?

(субота, 03. феб 2018, 13:07) - igorov [нерегистровани]

sta sada

pa ovih oficiri ide po naredjenje nato snage, sta sada ?

(субота, 03. феб 2018, 12:47) - anonymous [нерегистровани]

Republika Srpska...

...stvarno,previse je...ovo sto se desava u i oko Srbije,normalnom covjeku,dosadilo je.

(субота, 03. феб 2018, 12:45) - anonymous Lala [нерегистровани]

To je to ,

Naša braća Crnogorci izgleda slabo pamte , brzo zaboravljaju .