Љајић: Вучићева посета Загребу ће смањити тензије

Посета председника Александра Вучића Загребу, на позив хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, представља прилику да се коначно почне са решавањем отворених питања између две земље, каже за РТС потпредседник Владе Србије Расим Љајић и истиче да ће то допринети смањењу тензија.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће у наредном периоду бити дисонантних тонова из Хрватске, али да је важно да ће до посете доћи.

"Јако је важно са становишта наших међународних односа, верујем да ће се смањити тензије и ово ће бити прилика да се отворе важне економске теме", рекао је Љајић и навео да ми више извозимо него што увозимо у Хрватску, те да од 2013. године није било заједничких седница одбора две земље.

Прецизирао је да је по први пут између Србије и Хрватске робна размена достигла милијарду евра, с тим штио Србија има 44 милиона евра више извоза него увоза.

Најважније је, каже, то што ће ово бити прилика да се коначно почне са решавањем тешких питања између две земље, те посета може да има велику историјску важност.

"Битно је да хрватска влада учествује у реализацији ове посете, пошто председница има више протоколарних овлашћења. Без владе плашим се да нећемо моћи ова питања решавати", рекао је Љајић.

Додао је да треба бити реалан што се тиче домета резултата ове прве посете, али и навео да ће сама посета смањити тензије – уколико са хрватске стране постоји спремност да се озбиљно уђе у решавање ових питања.

Преостаје тежи део посла за пут Београд-Сарајево  

Упитан да прокоментарише тројни састанак Александра Вучића, Реџепа Тајипа Ердогана и Бакира Изетбеговића у Истанбулу, Љајић је рекао да су разговори увек бољи од свађа.

"Али, конкретна корист зависи од резултата посете. Ова посета и сусрет може бити од огромне важности уколико се крене у реализацију договореног", рекао је Љајић.

Што се тиче договора о путу Београд-Сарајево, навео је да ту спора нема, те да је и раније речено да ће Србија прихватити сваки договор и сваку трасу за коју постоји сагласност у БиХ.

"Дошло се до тога да се раде обе трасе. За идућу недељу најављен је долазак техничке екипе Турске", рекао је Љајић и додао да преостаје тежи део посла, а то је израда техничког решења трасе, договор унутар БиХ и финансирање.

Упитан о новом Споразуму о слободној трговини који је потписан у Турској, Љајић је рекао да је са српске стране учињено све да се испреговара добар споразум који иде у нашу корист – јер је Турска, према његовим речима, морала бити попустљивија због различитих економија наше две земље.

"Све зависи од могућности наших привредника да то искористе. Морају да се боре да испуне строге услове за извоз, првенствено меса. Имали смо већ две посете турских инспекторских служби које су обилазиле наше кланице, имамо високе стандарде који треба да буду испуњени да би одређена кланица могла да извози на турско тржиште", рекао је Љајић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво