Инвестирање у спортску инфраструктуру

Држава ће променити систем инвестирања у спорт, улагаће више у спортску инфрастуктуру, а мање у појединце. Неопходно наћи добар модел за приватизацију у спорту, каже министарка омладине и спорта, Снежана Самарџић-Марковић.

"Желим да се зна да су грађани Србије инвестирали у своје спортисте, али мислим да је грешка што смо инвестирали у појединце. Они буду незадововољни и јавност мисли да се држава према њима није коректно односила. Ми ћемо то променити и инвестираћемо у објекте", рекла је Снежана Самарџић-Марковић у интервјуу агенцији Бета.

Према њеним речима, држава је огромна средства уложила у припреме спортиста за овогодишње Олимпијске игре, па тако и у припреме олимпијског вицешампиона пливача Милорада Чавића.

Случај Милорада Чавића

"Истакла бих да су огромна средства дата за припреме Милорада Чавића и за многе друге спортисте. Чавићу је припало око 200.000 евра за награде и припреме. Мислим да то није мало. Средства дајемо и за (јуниорку, атлетичарку) Ивану Шпановић и друге, који добијају стипендије", рекла је министрка и додала да Чавић, такође, добија месечно 52.000 динара стипендије, за разлику од неких студената медицине, хемије и других факултета.

Поводом случаја Чавића, који је недавно отишао у Италију на припреме, јер у Београду није имао адекватне услове, Снежана Самарџић-Марковић је навела да су те припреме у Италији раније најављене, као и да те припреме такође плаћа држава Србија.

Министарка спорта навела је и да Чавићу њено Министарство никада није обећало да ће му доделити стан.

"Не зато што ја то не бих волела, већ просто зато што држава није у ситуацији да то учини", изјавила је она.

Лоша спортска инфраструктура

Снежана Самарџић-Марковић се сложила да је у Србији лоша ситуација по питању спортске инфрастуктуре.

"Што се тиче базена, они су посао локалних самоуправа. Оно што би Република могла да уради је да направи тренажни центар и ми то планирамо да урадимо у наредне четири године како бисмо на тај начин трајно решили проблем", навела је министарка.

Коментаришући промену плана за приватизацију у спорту, односно због чега је тражење решења за приватизацију враћено у надлежност њеног министарства, министарка је одговорила да је уочено да системски закон мора да реши статусна питања.

"Наш стратешки план је био да приватизација у спорту буде 'лекс специалис', а да имамо ситемски закон о спорту. Међутим, с обзиром да у системски закон морају да буду унета статусна питања, имали смо ризик да приватизацију доведемо на мала врата. Зато смо рекли - не можемо одвојено", рекла је Марковић-Самарџић.

Србија неће имати "клубове као државне пројекте" 

Коментаришући да ли ће држава помагати најуспешније српске клубове, министарка је рекла да Србија неће имати "клубове као државне пројекте".

"Сарађиваћемо са савезима који треба да брину о репрезентацијама и о клубовима. Ако бисмо определили Црвену звезду да буде државни пројекат, шта ће рећи Чачак, Партизан, Војводина и многи други.

"Стратегија предвиђа да републички буџет брине о савезима, а да градски и општински буџети брину о клубовима у мери у којој је то потребно", изјавила је министарка спорта.

Снежана Самарџић-Марковић је додала и да су "неки спортови комерцијални", па да је бесмислено из буџета одвајати средства за њих.

У условима финансијске кризе, Министарство спорта није тражило повећање буџета за 2009. годину, осим онолико колико је пројектован раст цена на мало.

Снежана Самарџић-Марковић је упозорила савезе да у следећој години морају да имају бољу сарадњу са Антидопинг агенцијом, као и да ће да ће убудуће бити обавезна и сарадња савеза са Републичким заводом за спорт. 

"То је државна институција која у себи садржи науку о спорту. Нећемо више припреме за ОИ препуштати случају. Већ смо захтевали од савеза да нам пошаљу спискове потенцијалих кандидата за ОИ 2012. године.

Ако сваких шест месеци имамо контролу, видимо ко напредује по научним параметрима, знаћемо да ли треба улагати баш у те кандидате", навела је министарка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво