Тачи: Нико не сме да се плаши Специјалног суда

Косовски председник Хашим Тачи, који је изненада одустао од подршке посланичкој иницијативи за укидање Специјалног суда, изјавио је да не зна ко ће бити оптужени и да нико не сме да се плаши јер је, како је рекао, борба ОВК била "чиста и нужна", а водила се за "слободу и независност".

Хашим Тачи је јуче рекао да тај суд "не може и неће бити укинут", пренео је портал Алб.

Тачи је то изјавио након што су од иницијативе 43 посланика косовског парламента за опозив одлуке о формирању Специјалног суда донете 2015. одустали најпре председник парламента Кадри Весељи, а потом и премијер Рамуш Харадинај.

"Не знам ко ће бити оптужени у Специјалном суду или шта ће садржати оптужнице. Али нема потребе да се плашимо никога, наш рат је био правичан. Постојала је нужност и егзистенцијална потреба да се стекну слобода и независност", рекао је косовски председник.

Тачи је раније рекао да је Специјални суд формиран за процесуирање ратних злочина које су починили припадници ОВК неправедан и да је пристао да се формира због снажног притиска међународне заједнице.

Критике амбасадора земаља Квинте

Иницијатива за укидање Специјалог суда наишла је на жестоке критике амбасадора земаља Квинте, посебно на критике америчког амбасадора у Приштини Грега Делавија, који је у последњем упозорењу косовским политичким лидерима поручио да ће се, уколико не одустану од укидања те правосудне институције, суочити са озбиљним последицама.

"Нико нема разлога да се плаши или било шта крије, то је био рат ширих размера и нико још не зна ко ће све бити оптужен", рекао је Тачи, који је био један од лидера терористичке ОВК.

Лидер опозиционог покрета Самоопредељење Аљбин Курти оптужио је раније Тачија да је са својим саборцима преко посланика у парламенту покренуо иницијативу за укидање суда, не да би та правосудна институција била заиста укинута, већ да би сазнао да ли се на листи оптужених налази његово име.

"Специјални суд цена за стечену слободу"

Према порталу Алб, Тачи је поручио и да је рад Специјалног суда цена која се мора платити за, како је рекао, стечену слободу.

"Да, овај суд је цена слободе коју морамо платити, на то смо обавезни и имамо обавезу да сарађујемо", рекао је косовски председник и додао:

"Наш став је јасан: суд је основан, неће бити укидања, ово је став државе Косово."

Тачи је рекао и да је "веома поносан на све што је учинио током рата као командант ОВК и сада на политичкој сцени".

"То ми чини највећу част и понос у мом животу", рекао је Тачи, пише Алб.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи