Вучић у Бечу са аустријским привредницима

Председник Александар Вучић борави у дводневној посети Аустрији, где се сусрео са привредницима који већ раде у Србији или су заинтересовани за улагања у нашу земљу. Сутра га уз војне почасти дочекује домаћин – председник Аустрије Александер ван дер Белен, а затим следе разговори са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом и председником парламента Волфгангом Соботком.

Дводневну посету Бечу, председник Србије Александар Вучић почео је сусретом са представницима Привредне коморе Аустрије и водећим аутријским привредницима који већ послују у Србији или намеравају да инвестирају.

Аустрија је један од највећих улагача са преко 2,7 милијарди евра инвестиција. У Србији послује чак 500 аустријских компанија.

Председник Привредне коморе Аустрије Криштоф Лајтл подсећа да се први пут помиње 2025. година као крајњи рок за улазак Србије у Европску унију.

"Мислим да грађани Србије имају јасну перспективу и да сте учинили огроман напредак у области економије. Буџетске цифре су импресивне", каже Лајтл.

Како је истакао, Србија је поуздан партенер Аустрије. "Желимо да повећамо ниво трговинске размене и инвестиција и да јачамо сарадњу у области туризма", додао је Лајтл.

На почетку састанка, Лајтл је Вучићу уручио "Велику почасну златну медаљу", највише признање аустријске коморе, као признање за изванредне заслуге за аустријску привреду.

О новим улагањима и пласману производа на аустријско тржиште

Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, напомиње да се Вучић састао са 50 најзначајнијих доносиоца одлука у привреди Аустрије. "Неке од њих већ послују у Србији и желе да прошире своје активности, а неке тек имају намеру да улажу у Србији", навео је Чадеж.

Чадеж додаје да се разговарало и о пласману производа српских компанија на аустријско тржиште.

Посета Аустрији, земљи која отворено подржава приступање Србије ЕУ, прилика је да се разговора о наставку помоћи Беча у процесу евроинтеграција с обзиром на то да Аустрија у другој половини године председава Европској унији.

Уочи доласка Вучића у Беч, аустријски канцелар Себастијан Курц поручио је да се радује посети српског председника и да верује да ће Београд приступити ЕУ у роковима које предвиђа Европска комисија.

Курц такође подржава став комесара за проширење Јоханеса Хана да Београд најпре мора да реши проблем са Приштином пре приступања Унији, јер Брисел не жели увоз нерешених конфликата.

Добрим односима две земље доприноси и чињеница да овде, у Аустрији, живи око 200.000 грађана српског порекла, који према оценама аустријских званичника значајно доприносе тој земљи.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се