Вучић у Бечу са аустријским привредницима

Председник Александар Вучић борави у дводневној посети Аустрији, где се сусрео са привредницима који већ раде у Србији или су заинтересовани за улагања у нашу земљу. Сутра га уз војне почасти дочекује домаћин – председник Аустрије Александер ван дер Белен, а затим следе разговори са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом и председником парламента Волфгангом Соботком.

Дводневну посету Бечу, председник Србије Александар Вучић почео је сусретом са представницима Привредне коморе Аустрије и водећим аутријским привредницима који већ послују у Србији или намеравају да инвестирају.

Аустрија је један од највећих улагача са преко 2,7 милијарди евра инвестиција. У Србији послује чак 500 аустријских компанија.

Председник Привредне коморе Аустрије Криштоф Лајтл подсећа да се први пут помиње 2025. година као крајњи рок за улазак Србије у Европску унију.

"Мислим да грађани Србије имају јасну перспективу и да сте учинили огроман напредак у области економије. Буџетске цифре су импресивне", каже Лајтл.

Како је истакао, Србија је поуздан партенер Аустрије. "Желимо да повећамо ниво трговинске размене и инвестиција и да јачамо сарадњу у области туризма", додао је Лајтл.

На почетку састанка, Лајтл је Вучићу уручио "Велику почасну златну медаљу", највише признање аустријске коморе, као признање за изванредне заслуге за аустријску привреду.

О новим улагањима и пласману производа на аустријско тржиште

Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, напомиње да се Вучић састао са 50 најзначајнијих доносиоца одлука у привреди Аустрије. "Неке од њих већ послују у Србији и желе да прошире своје активности, а неке тек имају намеру да улажу у Србији", навео је Чадеж.

Чадеж додаје да се разговарало и о пласману производа српских компанија на аустријско тржиште.

Посета Аустрији, земљи која отворено подржава приступање Србије ЕУ, прилика је да се разговора о наставку помоћи Беча у процесу евроинтеграција с обзиром на то да Аустрија у другој половини године председава Европској унији.

Уочи доласка Вучића у Беч, аустријски канцелар Себастијан Курц поручио је да се радује посети српског председника и да верује да ће Београд приступити ЕУ у роковима које предвиђа Европска комисија.

Курц такође подржава став комесара за проширење Јоханеса Хана да Београд најпре мора да реши проблем са Приштином пре приступања Унији, јер Брисел не жели увоз нерешених конфликата.

Добрим односима две земље доприноси и чињеница да овде, у Аустрији, живи око 200.000 грађана српског порекла, који према оценама аустријских званичника значајно доприносе тој земљи.

Остали аутори: Тамара Стојсављевић
број коментара 12 Пошаљи коментар
(петак, 02. феб 2018, 08:34) - Lepa [нерегистровани]

aus-srb

Prepuno je naših ljudi u Austriji koji zaista, podržani od strane predsednika, mogu u mnogome kroz sopstvena ulaganja da pomognu daljem privrednom, ekonomskom, turističkom i svakom drugom smislu našem narodu i državi.

(петак, 02. феб 2018, 07:22) - anonymous [нерегистровани]

миле

Свака страна инвестиција директно јача нашу економију и просперитет земље,политика сваке власти треба да буде усмерена на привлачење нових инвестиција као што и видимо на делу.

(петак, 02. феб 2018, 06:36) - anonymous [нерегистровани]

Fino

Odnosi ovih dveju zemalja su u usponu. Ovo je novo doba nase politike koje se pokazalo kao veoma dobro. Investicije u Srbiju samo dolaze a za to je zasluzan bas ovaj covek koji je i dobio zlatnu medalju Privredne komore Austrije.

(петак, 02. феб 2018, 00:14) - Hana [нерегистровани]

Politika

Imamo sve veću podršku Evrope.

(четвртак, 01. феб 2018, 23:19) - Nina [нерегистровани]

bravo

Ako 50 austrijskih privrednika iz velikih kompanija dođe na sastanak sa predsednikom, onda to govori o velikom interesovanju za investiranje u Srbiji.

(четвртак, 01. феб 2018, 21:18) - janko [нерегистровани]

dobro je

Svaki ulagač zlata vredi

(четвртак, 01. феб 2018, 21:07) - Jovana [нерегистровани]

Bravo

Raduje što predsednik maksimalno koristi svaku priliku da afirmiše ulaganja u Srbiji.

(четвртак, 01. феб 2018, 21:06) - Kiki [нерегистровани]

Srbija

Ovo je vazno za sve nas.

(четвртак, 01. феб 2018, 20:50) - eva [нерегистровани]

olja

Austrija je zemlja koja gaji prijateljski odnos prema Srbiji!Hvala im na punoj podrsci!

(четвртак, 01. феб 2018, 20:44) - isi [нерегистровани]

neophodno

Austrijske kompanije već značajno doprinose razvoju srpske privrede. Uvek to može još bolje.