Тадић и Солана о Еулексу

Председник Србије Борис Тадић и високи представник Европске уније Хавијер Солана разменили су писма у којима се потврђује подршка размештају Еулекса на Косову, сагласно формулацијама које је усвојио Савет безбедности УН и извештају генералног секретара УН Бан Ки-Муна. Еулекс спреман 2. децембра. САД и Европа задовољни договором око Еулекса.

Високи представник ЕУ је истакао да ће Еулекс деловати на темељу "Заједничке акције", плана који је ЕУ усвојила фебруара ове године.

У писму Солане се даје подршка формулацијама извештаја генералног секретара УН о деловању Еулекса у оквиру преобликовања мисије УНМИК на Косову, јавља "Бета".

Председник Србије Борис Тадић и високи представник Европске уније Хавијер Солана разменили су писма у којима се потврђује подршка размештају Еулекса на
Косову, сагласно формулацијама које је усвојио Савет безбедности УН и извештају генералног секретара УН Бан Ки-Муна.

У  Савету министара ЕУ у Бриселу, сазнаје се да је Политичко-безбедносни комитет ЕУ обавестио владе чланице Уније да ће Еулекс другог децембра бити спреман за "почетну оперативну способност", а да ће почети да делује неколико дана касније.

Солана је, према тим изворима, изразио задовољство због тога што су власти Србије подржале размештање Еулекса на целој територији Косова, у складу с председничким саопштењем СБ УН.

Високи представник ЕУ је истакао да ће Еулекс деловати на темељу "Заједничке акције", плана који је ЕУ усвојила фебруара ове године.

У писму Солане се даје подршка формулацијама извештаја генералног секретара УН о деловању Еулекса у оквиру преобликовања мисије УНМИК на Косову.

Чланице Европске уније су данас поздравиле "једногласну подршку" Савета безбедности УН размештању мисије Еулекс и преустројству УНМИК-а на Косову, истакавши да ће Еулекс потпуно поштовати резолуцију 1244 СБ УН и деловати под ауторитетом УН, неутрално у односу на статус Косова.

У саопштењу које је, у име двадесет седам земаља ЕУ, објавило француско председништво, наглашава се да "Србија може убрзати приближавање ЕУ, укључујући кандидатуру за чланство", чим сви услови буду испуњени.

Европска унија је, наводи се у саопштењу, "уверена у потврду подршке овој мисији коју су дале власти у Београду" и "поздравља подршку власти у Приштини одличној сарадњи Еулекса и институција Косова на пољу правне државе".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво