Фабрици: Србија све ближа ЕУ

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици поручио је да су економске реформе и реформе у владавини права кључне за приступање Унији. Додаје да је Србија као земља кандидат учинила највећи напредак у приступању.

Фабрици је на конференцији НАЛЕД-а рекао да има две поруке за Србију, једна од њих је да је тема проширења поново актуелна, а друга је да се треба усредсредити на економске реформе и владавину права.

Подсетио је да ће 6. фебруара Европска комисија издати своју стратегију за Западни Балкан, те да то говори о усмерењу ка проширењу ЕУ.

"Србија као земља кандидат је учинила највећи напредак у приступању. Охрабрио бих вас да искористите ову јединствену прилику и наставите са реформама које се већ одвијају у Србији. Видимо да постоји економска реформа, али је важно да се поред тога усредсредимо и на владавину права", поручио је Фабрици.

Подсетио је да се већина од 35 поглавља тиче економских реформи попут јавних набавки и интелектуелне својине.

"Има доста посла у области економских реформи. Мислим да се овде одвија добар напредак", рекао је Фабрици и поручио Србији да се не "уљуљкује" јер је реформа сталан процес.

Србија је, каже, у последњих седам година утростручила вредност извоза са ЕУ, наводећи да је 2009. године он био три милијарде евра, да а је данас 8,5 милијарди евра, те да то говори да је Србија све ближа ЕУ и њен све већи партнер.

Када је реч о владавини права, Фабрици указује да је независтан правосудни систем јако важан, а да је борба против корупције кључна за пословање и добар амбијент, као што је, каже, важна и слобода говора и изражавања.

Поред економских реформи и реформи у области владавине права важан је и дијалог са Приштином.

"У сваком тренутку очекујемо да се дијалог интензивира. Дакле, потребно је више дијалога", рекао је шеф Делегације ЕУ.

ЕУ је издвојила 200 милиона евра годишње да помогне Србији у процесу реформи, каже Фабрици и додаје да је задовољан током реформи које се спроводе.

"Надам се да ће 2018. бити година балканских земаља и да ћемо сви имати напредак", поручио је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво