Потписници иницијативе за укидање Специјалног суда на "црној листи" више западних земаља

Посланици косовске скупштине, њих 43 потписника иницијативе за укидање Специјалног суда за ратне злочине тзв. ОВК, стављени су на "црну листу" више западних земаља и неће моћи да добију визе за путовање. Наталија Апостолова: Укидање Специјалног суда чини Косово непоузданим партнером.

Приштински портал Газета Експрес пише, позивајући се на дипломатске изворе, да је реч о, како се наводи, "државама пријатељима Косова".

Иницијатива је покренута крајем прошле године и након више покушаја да буде стављена на дневни ред косовске Скупштине, у понедељак је, ипак одлучено да она буде прослеђена влади Рамуша Харадинаја, која треба да зуаузме став о томе пре одлучивања у Скупштини.

Портал наводи да су на "црној листи" сви посланици потписници иницијативе.

Иницијатива је покренута на основу петиције ветерана и бивших припадника тзв. ОВК.

Ова иницијатива је, иначе, наишла је на жестоке критике амбасадора земаља Квинте, а посебно америчког амбасадора Грега Делавија, који је косовске лидере упозорио да ће се, уколио Специјални суд буде укинут, они суочити са озбиљним последицама. 

Апостолова: Укидање суда чини Косово непоузданим партнером

Шефица Канцеларије ЕУ у Приштини Наталија Апостолова рекла је да Унија види иницијативу за укидање Специјалног суда као покушај отказивања међународне обавезе коју је косовска скупштина ратификовала пре две године.

"Због тога, то оставља негативан утисак о Косову као партнеру који не испуњава своје обавезе. То га чини непоузданим партнером", истакла је Апостолова у интервјуу за КТВ, преноси Унмик у прегледу косовске штампе.

Према Апостоловој, Специјални суд има веома важан мандат и треба да третира индивидуалну одговорност појединаца осумњичених за стравичне злочине.

"Суд је установљен за Косово јер ће друштво и институције доказати да су одрживе и јаке само ако се суоче са прошлошћу", нагласила је Апостолова.

Она је изнела очекивање да Специјални суд неће бити укинут.

Вера у косовске правосудне органе може бити обновљена ако се оконча пракса непотизма и политичких именовања, закључила је Апостолова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво