Приштина тражи податке Тужилаштва о убиству Ивановића

Косовски органи упутили су две замолнице Тужилаштву за организовани криминал Србије тражећи одређене податке у склопу истраге о убиству Оливера Ивановића, рекла је за РТС министарска правде Нела Кубуровић и додала да ће тужилаштво свакако одговорити.

Гостујући у Дневнику РТС-а, министарка правде Нела Кубуровић изјавила је да је Приштина упутила две замолнице Тужилаштву за организовани криминал Србије тражећи одређене податке у склопу истраге о убиству Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда".

"Тужилаштво ће свакако одговорити", рекла је министарка и додала да је од Приштине стигао писмени одговор на захтев Тужилаштва за организовани криминал да су спремни да доставе све податке које прикупе у предистражном поступку о убиству Ивановића.

Доставиће, како су писмено обећали, и записник са увиђаја.

"За сада немамо никакве информације од стране косовских органа, нити је достављен било који документ", закључила је Кубуровићева. 

О уставним амандманима

Србију ове године очекује измена Устава у делу који дефинише начин избора носилаца правосудних функција. Министарство правде објавило је "Радни текст" уставних амандмана о којима ће јавна расправа трајати до 8. марта.

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је да је Министарство правде издало прву радну верзију текста на амандмане будућег Устава Србије који је урађен у складу са нашим обавезама из Акционог плана за поглавље 23, а односи се на поступак избора носилаца правосудних функција на тај начин да треба да се искључи законодавна и извршна власт у поступку избора судија, председника судова и јавних тужилаца.

То је управо оно што смо постигли, а све у складу са препорукама и Венецијанске комисије и Консултативног већа судија Европе, као и Комитета министара и сада имамо предлог Устава где Скупштина и Влада више не учествују у поступку ни предлагања кандидата, нити избора судија, председника судова и заменика јавних тужилаца, објаснила је министарка. 

Једина надлежност Народне скупштине је, како каже, остала у поступку избора врховног јавног тужиоца, истакла је министарка правде.

"Устав се не може тумачити на прво читање" 

Кубуровићева каже да се Устав не може тумачити на прво читање. "Мислим да треба пажљиво прочитати шта је наведено, да се прате препоруке Венецијанске комисије и Министарство правде је приликом објављивања радног текста за сваки амандман који смо навели дало образложење из препорука Венецијанске комисије које нас обавезује када је реч о доношењу Устава", каже Кубуровићева.

"Оно што је суштина јесте да Комисија препоручује да се успостави равнотежа између чланова које бирају судије и чланова који долазе из реда правника и препорука је да их бира Народна скупштина јер само на тај начин може да се обезбеди демократски легитимитет савета који треба да води рачуна о независности судија и да води рачуна о поступку њиховог избора, напредовања као и о њиховој одговорности", рекла је Кубуровићева.

Говорећи о односу броја тужилаца и правника у ВСС и ВСТ, Кубуровићева каже да више немате у Високом савету судства ни министра правде ни председника Одбора за правосуђе из Скупштине. 

Правнике ће бирати Народна скупштина 

Реч је искључиво о правницима које ће бирати Скупштина, а будући Закон о ВСС утврдиће који су то критеријуми на основу којих ће се бирати истакнути правници. Препорука је, како каже, да то не могу да буду посланици Скупштине, тако да ће Министарство правде пратити и ту препоруку.

"Суштина јесте да се они бирају на пет година, мандат траје дуже него што је то мандат народних посланика. С друге стране, да би изабрали представнике који долазе из редова истакнутих правника, потребна је квалификована већина у Скупштини, то су три петине, што значи да ће у великом броју случајева морати да дође до преговарања између владајуће већине и опозиције како би се изабрали представници у ВСС", каже Кубуровићева.

Сам положај тужилаштва и суда не може да се изједначи у складу са препорукама, каже министарка.

"Судије нису у мањини уколико имате равномерни број чланова, пет судија које бирају судије и пет чланова истакнутих правника које ће бирати Скупштина, тако да не видим на који начин је постигнута већина у корист неког другог", истакла је министарка.

Ако се прочита нацрт који смо објавили, ни у једном амандману се не помиње име Правосудне академије, каже Кубуровићева. 

Неопходна полазна обука 

Суштина је да неко ко се први пут бира за првостепене органе, односно првостепене судове и јавна тужилаштва треба да има полазну обуку, то је један од услова на који нас обавезује Акциони план за поглавље 23, рекла је она.

"То значи да мора да прође одговарајућу обуку да би могао да ступи на судијску функцију, да ли ће обука бити пре самог конкурса или ће након конкурса дати одговарајуће време да положи одговарајућу обуку – то ће бити решено накнадно законима који морају да се донесу у складу са новим Уставом Србије, али то није решење које је измислила Србија", каже Кубуровићева.

Четири округла стола биће до 8. марта, оно што буде резултат јавне расправе биће упућен Венецијанској комисији на мишљење, казала је министарка правде. 

"Уколико добијемо задовољавајуће и позитивно мишљење од стране Венецијанске комисије током јуна, верујем да предлози и амандмани могу до краја године да се нађу на дневном реду", закључила је министарка Кубуровић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи