Србија и НАТО о ревизији Кумановског споразума

Начелник Генералштаба Војске Србије Здравко Понош и командант јужног крила НАТО адмирал Марк Фицџералд о ревизији Кумановског споразума. Измењена безбедносна ситуација на Косову захтева да се преиспита Кумановски споразум у постојећем облику, изјавио Понош.

Понош је о ревизији Кумановског споразума разговарао у Напуљу са командантом јужног крила НАТО-а Марком Фицџералдом.

"Ја сам тражио и на неки начин добио подршку адмирала Фицералда да се на експертском нивоу приступи ревизији Кумановског споразума односно да се преиспита шта ту може да се промени, јер је неподесно садашњој ситуацији на терену", рекао је Понош.

Тема разговора начелника Генералштаба Србије са командантом јужног крила НАТО-а којем је присуствовао и Команданнт КФОР-а Ђузепе Емилио Гај била је и распоређивање мисије Еулекс на Косову.

Понош и Фицџералд су разговарали и о најављеном формирању косовских безбедносних снага уз учешће КФОР-а, чему се Србија противи.

Током званичне посете Италији Понош се састао и са начелником Генералштаба Оружаних снага Италије Винћенцом Кампоринијем.

Начелник Генералштаба Војске Србије је истакао да Италија и Србија имају добру војну сарадњу и да постоје интереси њеног даљег напретка.

"За Србију је веома важна сарадња са Специјалним војним јединицама Италије, као и сарадња у образовању војних кадрова", оценио је Понош.

Војно-технички споразум у Куманову потписан је 9. јуна 1999. године и њиме је дефинисано повлачење српских снага безбедности са Косова, као и успостављање тампон-зона на административној граници Србије са Косовом.

На тај начин окончана је операција ваздушних удара НАТО-а против СР Југославије, а у нападима који су без прекида трајали 78 дана тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе.

Штета нанета НАТО бомбардовањем се процењује на око 30 милијарди долара. Коначан број жртава званично није саопштен, а процене се крећу између 1.200 и 2.500 погинулих и око 5.000 рањених.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво