Приштина, иницијатива за укидање Специјалног суда прослеђена влади

Председништво косовског парламента проследило је влади иницијативу за укидање Специјалног суда, јављају приштински медији. Представници Демократског савеза Косова напустили састанак. Судбина ове иницијативе у рукама владе Рамуша Харадинаја.

Суштински, председништво парламента је на овај начин пребацило ту проблематичну иницијативу у руке владе, која треба да одлучи да ли ће се расправа о укидању Специјалног суда наћи пред посланицима.

Шеф посланичке групе покрета Самоопредељење Глаук Коњуфца изјавио је након седнице председништва да је сада на влади да одлучи шта мисли о Специјалном суду, тако да то за сада нема никакве везе са косовском скупштином.

"Овога пута постојао је кворум од четири члана и одлучено је да иницијатива посланика за опозив оде у косовску владу. Дакле, постоји напредак у овој иницијативи", рекао је Коњуфца након седнице председништва.

Иницијативу су покренула 43 посланика уз подршку неколицине високих косовских званичника, укључујући председника Хашима Тачија и премијера Рамуша Харадинаја, док се председник парламента Кадри Весељи недавно дистанцирао од покушаја укидања суда, махом због жестоког притиска Американаца.

Иницијатори покушаја да се укине Специјални суд су из четвртог покушаја успели да "прогурају" овај акт кроз председништво парламента, пошто то тело на претходна три састанка није успело да скупи кворум.

Нејасно је, међутим, које ће потезе повући влада Рамуша Харадинаја, пошто су га амерички званичници последњих дана у више наврата упозоравали да "неће проћи некажњено ако Специјални суд буде укинут".

"Желим да будем јасан. Посланици који подржавају ову иницијативу и политичари који је предводе упркос томе што то поричу, биће изложени конкретним и тешким последицама уколико иницијатива успе. Они то знају, ми смо им то рекли", навео је Делави у поруци која је објављена на сајту америчке амбасаде у Приштини.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво