Тачи и Харадинај о Вучићевој посети КиМ

Косовски председник Хашим Тачи оценио је као позитивну посету председника Србије Александра Вучића КиМ. Истакао је да му је драго што је Вучић том приликом неколико пута истакао важност дијалога као јединог пута за нормализацију односа и коначно помирење. Рамуш Хараднај сматра да је реторика између Београда и Приштине постала умеренија.

"Изузев неких популистичких изјава, које су можда у оваквим посетама неизбежне, посета председника Вучића је прошла без инцидената", написао је Хашим Тачи на свом Фејсбук профилу.

Тачи је додао и да је задовољан што је Вучић током боравка на Косову више пута нагласио важност дијалога као једини начин нормализације и поверења.

Према његовим речима, Приштина ће наставити да буде посвећена дијалогу о нормализацији односа, све док се не постигне историјски мировни споразум и помирење.

"Верујем да ћемо наставити дијалог на највишем политичком нивоу, под покровитељством ЕУ и снажно подржан од стране САД", рекао је Тачи.

"Приштина заинтересована да се расветли убиство Ивановића"

Косовски премијер Рамуш Харадинај оценио је да поруке изречене приликом посете Вучића КиМ показују да је реторика измеду Београда и Приштине постала умеренија.

Харадинај је у разговору за Хрватску радио-телевизију рекао да је убиство лидера косовских Срба Оливера Ивановића страшан догађај и трагедија и додао да је Приштина заинтересована да се расветли случај и открије истина.

"Тај терористички чин неће оставити последице на преговарачки процес Београда и Приштине у Бриселу", поручио је Харадинај, оценивши да се ради о излолованом случају и неприхватљивом, трагичном догађају.

Харадинај тврди да је Косово показало да има капацитете и за истрагу и за безбедност уопште и додаје да је став Приштине "да не треба наставити са постојећим дијалогом него да треба прећи у његову завршну фазу" а то је по њему да "Београд треба да призна независност Косова".

Говорећи о Специјалним суду за ратне злочине, Харадинај је рекао да то за Албанце није први пут јер је, по њему, у бившој Југославији пола милиона Албанаца било у затворима.

"Унмик нас је такође стављао у затворе, трибунал за бившу Југославију, Еулекс и на крају ово", додао је Харадинај.

Упитан да ли се плаши да би и он могао да се нађе пред тим судом, косовски премијер је одговорио да га то не брине "јер има искуства".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара