Јоксимовићева и Крету за унапређење регионалне сарадње

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са комесарком ЕУ за регионалну политику Корином Крету, са којом је разговарала о односима Србије и Европске уније, процесу приступања, ситуацији у региону и другим темама.

Јадранка Јоксимовић је захвалила Корини Крету на спремности да помогне Србији у процесу успостављања система за коришћење развојних фондова ЕУ, наводи се у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу са медијима.

Посебно је истакнут значај сарадње у областима прекограничне сарадње и макро-регионалних стратегија - Дунавске и Јадранско-јонске, као и у погледу Поглавља 22 - Регионална политика и координација структурних инструмената.

Иако то поглавље још није на дневном реду за отварање, Министарство, које је носилац преговора за то поглавље, интензивно ради на његовој припреми.

Министарка за европске интеграције указала је на важност финансијске подршке ЕУ - у финансијској перспективи од 2014. до 2020. она износи око 1,5 милијарди евра бесповратне помоћи.

У том смислу, посебно је истакнут значај прекограничне сарадње са БиХ, Црном Гором, Хрватском, Мађарском, Румунијом и Бугарском.

Министарка је нагласила значај чињенице да од ове године почиње програм прекограничне сарадње и са Македонијом.

Јоксимовићева и Крету су сагласне да прекогранична сарадња доприности изузетној видљивости развојне помоћи ЕУ чији су пројекти најпрепознатљивији на локалном нивоу.

Србија је држава кандидат за чланство у ЕУ која на најуспешнији начин користи претприступне фондове, чиме се, сматра Крету, јача капацитет за будући кохезиону политику и значајно већа средства која ће пријемом у ЕУ бити на располагању Србији.

Комесарка ЕУ за регионалну политику честитала је Републици Србији на веома активном приступу у погледу Дунавске и Јадранско-јонске макро регионалне стратегије и похвалила квалитет прекограничне сарадње са свим суседним државама.

Крету је упознала министарку Јоксимовић са активностима које се предузимају у погледу припреме новог финансијског оквира после 2020. године у Европској унији, указавши на значај Регионалне политике ЕУ и њен утицај на регионални и локални развој.

Јоксимовићева и Крету деле исто мишљење о значају унапређења ове сарадње па су у том смислу разговарале о могућности да ће у другој половини године бити одржана и конференција о Дунавској стратегији на којој ће учестовати представници држава Подунавске регије, како би се у потпуности искористили развојни потенцијали овог подручја кроз спровођење пројеката од значаја за овај део Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво