Тачи: Добродошла сарадња српских институција у истрази

Косовски председник Хашим Тачи је навео да је у јучерашњем разговору са председником Србије рекао да је "добродошла свака сарадња српске државе уколико постоји умешаност кругова из Србије". Свака индиција, не само из Србије већ из сваке земље, је добродошла, тврди Тачи за "Дојче веле".

Хашим Тачи изјавио је да је добродошла сарадња српских институција у истрази убиства српског политичара Оливера Ивановића, те да Приштина и међународне институције чине максималне напоре на расветљавању тог злочиначког убиства.

Тачи је у среду саопштио да је у телефонском разговору са председником Србије Александром Вучићем пружио уверавања да су косовски органи спремни да, у складу с важећим законима, сарађују и прихвате сваку помоћ која би могла довести до разрешења случаја убиства Оливера Ивановића. 

Тачи је на Фејсбуку написао да је пружио уверавања председнику Србије Вучићу да надлежне косовске судске и полицијске власти спроводе интензивну истрагу како би пронашле и привеле правди оне који су починили убиство Ивановића.

Међутим, Тачи је данас у изјави за Дојче веле унеколико релативизовао ту изјаву о сарадњи са српским органима и "прихватању сваке помоћи".

Наиме, Тачи је навео да је у јучерашњем разговору са председником Србије рекао да је "добродошла свака сарадња српске државе уколико постоји умешаност кругова из Србије".

"Свака индиција - не само из Србије већ из сваке земље - је добродошла", тврди Тачи за Дојче веле.

Упитан да ли има помака у истрази, рекао је да не може да износи информације које би шкодиле истрази, али се нада "да ћемо брзо изнети истину на светло дана како бисмо разјаснили атентат на једног виђеног косовског политичара". 

Додао је и да је најбоље клонити се спекулација те да политика не треба да се меша у истрагу.

Убиство Ивановића, истакао је, треба што пре разјаснити без обзира да ли има етничку, политичку или мафијашку позадину и додао да "нема назнака да се ради о етничким или политичким мотивима".

"Али наглашавам да не желим да прејудицирам ко стоји иза убиства", казао је Тачи.

Закључио је да је могући циљ инспиратора и извршилаца погоршање међуетничких односа или подела међу Србима на северу, али да је идеја починилаца можда била да "дају Србији повод за прекид дијалога са Косовом".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи