Еулекс: Локалне власти одлучују о учешћу Београда у истрази Ивановићевог убиства

Мисија Европске уније на Косову саопштила је да о захтеву Београда за учешћем српских државних органа у истрази убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, одлучују косовске власти.

У саопштењу Еулекса се истиче да та међународнија мисија не доноси одлуке такве природе. "Локалне власти одлучују да ли ће Србија бити укључена у истрагу убиства Оливера Ивановића", навео је Еулекс, преноси РТК на српском језику.

Косовски председник Хашим Тачи је синоћ, након разговора телефоном са председником Србије Александром Вучићем, рекао да су косовски органи спремни да, у складу с важећим законима, сарађују и прихвате сваку помоћ која би могла довести до разрешења случаја убиства Ивановића.

Директор српске полиције Владимир Ребић изјавио је раније да МУП и БИА ангажују све ресурсе на истрази убиства Ивановића, али и да још чекају одговор на захтев да се у истражни поступак укључе и стручњаци из Београда.

Главни тужилац Основног тужилаштва у Митровици Шићри Сила рекао је да све службе интензивно раде на откривању починиоца убиства српског политичара Оливера Ивановића, пренео је приштински портал Телеграфи.

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је да ни Унмик, нити Еулекс немају овлашћења да Београду дозволе учешће у истрази убиства Оливера Ивановића, подсећајући да су за истраге на Косову надлежне власти у Приштини, преноси Косовапрес.

"Надлежност за истрагу на Косову је Косово", рекао је Харадинај медијима и нагласио да захтеви за то нису упућени надлежним владиним институцијама.

Харадинај је рекао да су српске власти од косовских институција тражиле само размену информација.

"Само косовске власти имају право да одобре учешће у истрази, а ја нисам дао такву ауторизацију", нагласио је Харадинај.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво