Петрич: Убиство Ивановића угрожава дијалог

Атентат на Оливера Ивановића озбиљно је довео у питање дијалог Београда и Приштине, оценио је некадашњи изасланик ЕУ за Косово Волфганг Петрич.

У интервјуу бечком дневнику Пресе Петрич је рекао да га је убиство Ивановића посебно погодило.

"Упознао сам Ивановића у вроватно најтежој фази косовског конфликта као промишљеног човека, једног од ретких на страни Милошевића који се искрено борио за решење са албанском већином. Не желим да спекулишем о позадини убиства, али атентат је озбиљно довео у питање дијалог", објаснио је некадашњи изасланик ЕУ за Косово.

Петрич је нагласио да је сада важно да се што пре отворена питања у Бриселу реше, као што је статус српских већинских општина на северу Косова.

Када је реч о Специјалном суду за злочине ОВК бивши високи представник међународне заједнице у БиХ рекао је да је у основи исправно да се кривично гоњење примени и у случајевима који се тичу ОВК.

Наводећи да је увек подржавао Специјални суд, Петрич додаје да је важно је да се ограничи рад на еклатантне случаје.

"Неопходно је погледати како се на Косову може помоћи да се учи из грешака прошлости а да се од тога направе нове легенде", нагласио је Петрич.

Истовремено је оценио веома позитивним рад Хашког трибунала и навео да би требало замислити шта би се десило без тог суда.

"Да ли би Младић, Караџић или чак Милошевић били привредени пред суд?", каже Петрич, додајући да је, узимајући у обзир принципе на којима је деловао, суд уздрман.

"Премало је јасно рађено на томе ко сноси политичку а ко војну одговорност за ратне злочине. На крају су очекивања била претерана да се тиме може започети процес помирења", закључио је Петрич.

"Вучић води паметну политику према БиХ и на Косову"

Петрич сматра да председник Србије Александар Вучић води веома паметну политику према Босни и Херцеговини и према Косову.

"Он је Милорада Додика одговорио од кршења мировног споразума из Дејтона", указао је Петрич у интервјуу бечком дневнику.

На констатацију да се Вучићу пребацује да се понашао веома ауторитативно, Петрич је рекао да је то "део балканске традиције".

"Посебно у бившим комунистичким државама влада 'ауторитативно искушење'. Мислим ту пре свега на мађарског премијера Виктора Орбана. То искушење је на Балкану веома изражено" рекао је Петрич.

Додао је да многи грађани, услед недостатка демократских искустава, позитивно посматрају праксу да снажна личност контролише државу, економију и безбедносне службе.

Што се ЕУ тиче он сматра да треба да се реформише до те мере да може примати нове чланице.

"Након бугарског председавања ЕУ следе Аустрија и Румунија. Знам да ће те земље, које су позитивне према Балкану, свој фокус усмерити на југоисточну Европу", каже Петрич.

Указује да је ЕУ у међувремену на Балкану добила, поред Русије и Турске, "конкуренцију" и у Кини и Заливским земљама.

Брисел мора бити свестан да Русија жели да спречи даља приступања Унији, а Кина у чланству земаља Балкана види могућност да добије приступ тржишту ЕУ, додаје Петрич.

"Обе - ни Русију ни Кину - не интересују европски принципи", указао је он.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво