"Косовски органи одлучују да ли ће Србија бити део истраге"

Министарка правде Нела Кубуровић каже да је то министарство још јуче послало захтев Еулексу и проследило захтев Тужилаштву за организовани криминал да му се доставе сви подаци који су до сада прикупљени у случају убиства Оливера Ивановића.

Министарка је рекла да им се, уколико је могуће, доставе и записници са увиђаја и саслушања сведока које је спровело надлежно тужилаштво са КиМ.

Према њеним речима, за сада од Еулекса нема повратне информације и истакла да о одлуци да ли ће Србија бити део истраге, не одлучује мисија ЕУ на КиМ, већ косовски органи.

"Питање је да ли постоји воља да Србија учествује у истрази, о чему не одлучује Еулекс. Он само прослеђује захтев косовском органу који треба да одлучи да ли ће Србија учествовати у истрази", навела је Кубуровићева.

Каже да је у протекле четири године око 3.000 захтева упућено између српских и косовских органа, наводећи да је највише захтева било у кривичним и грађанским стварима, а да тамо где није било сарадње је Тужилаштво за ратне злочине које не добија информације од косовских органа.

"Надам се да ће нам се у случају Оливера Ивановића одговорити", рекла је Кубуровићева гостујући на РТВ.

Као посебан бенефит у истрази министарка наводи интеграцију српских судија у косовско правосуђе и да је сада омогућено да српски тужилац учествује у срповођењу истраге, а српске судије ће бити надлежне да одлучују и поступају у спровођењу истраге.

Истиче да српски тужиоци и судије у косовском правосуђу нису надлежни да шаљу податке истраге Тужилаштву Србије, јер, подсећа, нема директне сарадње између српских и косовских органа.

С обизиром на јучерашње коментаре косовских званичника да ће, ако буде било потребно, укључити у истрагу и ФБИ, упитана је да ли ће и Србија затражити помоћ неке међународне организације, Кубуровићева сматра да "тужилаштво и српски органи имају довољно способности".

Подећа да је након јучерашње седнице Савета за националну безбедност донета одлука да Србија захтева да учествује у истрази како би се открили учиниоци и налогодавци убиства Оливера Ивановића.

Додала да је након тога Тужилаштво за организовани криминал покренуло предистражне радње и доставило захтев Министарству правде да се Еулексу проследи замолница за пружање правне сарадње са косовским органима.

Кубуровићева је навела да је то уобичајена процедура коју српски правосудни органи остварују преко Еулекса са косовским органима која је успостављена још пре неколико година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво