Вулин: Спремни смо да извршимо наређење врховног команданта

Припадници Војске Србије и Министарства одбране са великом будношћу и пажњом прате сва дешавања у нашем окружењу и у стању су да реагују на било какво угрожавање наших простора и безбедности грађана Србије, поручио је министар одбране Александар Вулин у Рашки, приликом обиласка касарне "Стефан Немања" у близини административне линије.

Вулин је рекао да се, после убиства Оливера Ивановића, не може рећи да је стање мирно и редовно.

"Сви смо на великом опрезу и данас смо ту да бисмо се уверили у стање и у борбену готовост наших јединица и спремност да реагујемо на свако угрожавање на овом простору. Да се уверимо у нашу способност дана било какве појаве које би могле значајније да угрозе безбедност свих Срба без обзира на то где они живе реагујемо", истиче Вулин.

Војска Србије је и материјално и кадровски спремна и оспособљена, довољно наоружана и опремљена да може да спроведе свако наређење врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и државних органа на одбрани наше територије, нашег уставног поретка, на одбрани мира и стабилности читавог простора, рекао је Вулин.

"Војска Србије је спремна да заштити сваки део наше територије и довољно организована и припремљена да сви грађани Србије могу да буду апсолутно сигурни да мир и стабилност не могу да буду угрожени док је Војска Србије овде", додао је он.

Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, безбедносну ситуацију у земљи оценио је стабилном.

"Извршавамо редовне задатке, пажљиво пратимо дешавања у захвату административне линије у Копненој зони безбедности и предузимамо све потребне мере да било какву појаву угрожавања безбедности, пре свега грађана Србије, уочимо и да на најефикаснији начин реагујемо. На то нас посебно усмерава јучерашњи догађај, атентат на Оливера Ивановића", указао је он.

Дефинитивно постоје организоване мање или веће групе којима није стало до мира и стабилности на овим просторима, каже Диковић и додаје да су припадници снага безбедности и Војске су спремне да адекватно одговоре и заштите безбедности свих.

Вулин и Диковић обишли су припаднике Друге бригаде Копнене војске у Касарни "Стефан Немања" у Рашки.

Након реферисања команданта 21. пешадијског батаљона, мајора Живана Икраша о стању у јединици, челни људи Министарства одбране и Војске Србије састали су се са председником општине Рашка Игњатом Ракитићем и секретаром Рашког управног округа Милојем Кундовићем.

Током обиласка, министар Вулин је истакао да су данас имали прилику да обиђу 21. пешадијски батаљон који наставља традицију славне 37. моторизоване бригаде која се прославила у одбрани Србије од НАТО агресије.

"Још једном можемо да кажемо колико смо поносни на сваког припадника Војске Србије и онда, 1999. године и данас. Колико смо поносни на 37. моторизовану бригаду и њеног команданта и сваког борца који је тада стао на браник своје домовине", рекао је Вулин.

Убиство Оливера Ивановића мора бити расветљено

Вулин je рекао да је од нашег највећег интереса да се убиство Оливера Ивановића расветли, да се сазна ко је то урадио и да за то буде кажњен, те додао да ми не молимо никога да учествујемо у истрази убиства, већ захтевамо да се нашим органима доставе сви подаци.

На питање новинара да ли јучерашњи атентат на Ивановића угрожава безбедност у региону, Вулин je рекао да је реч о страшном злочину који је узнемирио не само Србе на КиМ, већ и свако људско биће и да је данас у Рашки управо због јучерашњег догађаја.

"Када доживите да усред бела дана буде убијен човек и да дочекате да се такве ствари понављају и дешавају, онда морате да будете узнемирени. Сви смо ми узнемирени, наравно, али сви државни органи Србије спремни су да ураде свој посао да се починиоци пронађу, да буду кажњени и да се ово више никад не понови", рекао је Вулин.

Он је истакао да ми не молимо никога да учествујемо у истрази, већ захтевамо да се нашим органима доставе сви подаци, да се Тужилаштву за организовани криминал, које је надлежно за то монструозно дело, доставе све информације и подаци, да можемо да радимо и да сазнамо ко је убио Оливера Ивановића.

Додаје да, уколико представници међународне заједнице нису у стању то да ураде, препусте то нама.

"Онда признајте свој неуспех, као што нисте били у стању, или нисте желели, да сазнате ко је убио преко 1.000 Срба од тренутка када је међународна заједница преузела одговорност за живот на простору КиМ и за правду на том подручју. Ако то нисте у стању да урадите, онда то препустите нама, ми ћемо бити у стању", рекао је министар одбране.

Вулин је назначио да је од нашег највећег интереса да се тај монструозни злочин расветли, да се сазна ко је ово урадио, да зато буде кажњен и да сазнамо ко стоји иза овога.

"Србија као свој највиши интерес има мир и стабилност на простору КиМ и зато ово дело мора да буде расветљено и кажњено", закључио је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво