Стејт департмент о безбедности на КиМ: Погледајте упозорење од 10. јануара

На питање "Танјуга" упућеног Стејт департменту поводом убиства Оливера Ивановића, шта је био повод да 10. јануара изда упозорење на тероризам на Косову и како сада тамо виде безбедносну ситуацију, у америчком Државном секретаријату "Танјуг" су, уместо одговора, упутили на исто то саопштење.

"Можемо само да вас упутимо на ово саопштење", речено је Танјугу у Стејт департменту.

У том саопштењу од 10. јануара, Стејт департмент упозорио је своје држављане који планирају да путују на КиМ да буду додатно опрезни због тероризма.

"Терористичке групе настављају да планирају могуће нападе у региону Балкана, укључујући и Косово", стоји у саопштењу Стејт департмента, које је пренела и америчка амбасада у Приштини.

У саопштењу Стејт департмента стоји и да се "политички мотивисано насиље јавља широм Косова".

Поред тога, Американци се упозоравају и да поново размотре путовање на север Косова због, како се наводи, "грађанских немира". 

"Тензије унутар и између заједница на северу Косова настављају да подстичу насиље, демонстрације и друге врсте немира у Северној Митровици, Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану", наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Како се даље додаје, "иако су недавни немири били политички мотивисани и у њима није било мешања туриста или чланова међународне заједнице, случајни пролазници могу да постану мета ако би дошло до насилних инцидената". 

У саопштењу се не прецизира на које се то "недавне немире" мисли.

Како се објашњава, "терористи могу да нападну са мало или без икаквог упозорења, циљајући на туристичке локације, транспортне центре, пијаце, тржне центре, објекте локалне управе, хотеле, клубове, ресторане, цркве, паркове, главне спортске и културне догађаје, образовне установе, аеродроме и друге јавне површине". 

Стејт департмент и раније је издавао слична безбедносна упозорења својим грађанима.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво