Дрецун: Кадри Весели би могао да пружи много информација о убиству Ивановића

Истрага о убиству Оливера Ивановића требало би да иде у два правца – ка Кадрију Веселију и Вашингтону, сматра председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун. Истиче да је разлог зашто у Приштини не желе сарадњу са Београдом то што желе да манипулишу доказима који ће бити прикупљени.

Милован Дрецун је рекао да досадашњи ток истраге показује да се ради о веома добро планираном и, нажалост, ефикасно изведеном бруталном убиству Оливера Ивановића, као и да су га извели професионалци.

На Ивановића је пуцано из аутомобила у покрету, а пронађен је запаљен аутомобил "опел астра" који су наводно користили нападачи.

"Власник тог аутомобила је мртав, нема га, аутомобил је купљен 1994. – све је прецизно испланирано, то је атентат који има и регионални карактер – питање је одакле су пуцачи, одакле је оружје, ко је прикупљао обавештајне информације", рекао је Дрецун гостујући у Дневнику РТС-а.

Истрага би, сматра, требало да иде у два правца.

"Према Кадрију Веселију, председнику косовске скупштине који је шеф Тачијеве илегалне обавештајне службе. Та параслужба делује нарочито на југу Митровице и врши субверзије на Северу. Мислим да би много информација могао да да о овом убиству", навео је Дрецун имајући у виду Веселијеву претњу да ће доћи са својим паравојним формацијама до Ниша.

Други правац истраге требало би, према његовом мишљењу, да иде према Вашингтону.

"Волео бих да Стејт департмент да сазнања њихових обавештајних служби на основу којих су направили процену да се у наредном периоду очекују некакви нереди и инциденти на северу Косова. Да видимо на којим информацијама су засноване те анализе. Да ли је можда, између осталих, једна од непотврђених информација да је пре месец дана у Албанију ушла група професионалних убица. Где су они, шта се дешавало са њима?", упитао је Дрецун.

"У Приштини желе да манипулишу доказима" 

Држава Србија ће, наглашава, радити свим својим капацитетима на овом случају. "Покренута је сопствена истрага и мислим да ћемо доћи до неких резултата јер тај случај мора да буде решен, он је толико значајан за Србију, стабилност уопште и будућност целог процеса нормализације односа", истакао је Дрецун.

Сматра да је разлог зашто у Приштини не желе сарадњу са Београдом у истрази убиства Ивановића то што желе да манипулишу доказима који ће бити прикупљени, да усмеравају ток истраге, да сакрију извршиоце и налогодавце и да пребаце одговорност на Београд.

"У томе имају снажну подршку појединаца и појединих опозиционих политичара у Србији. Њихова варијанта је 'учинићемо све'. А шта су учинили за Старо Грацко, за мартовски погром?", пита Дрецун.

Наше службе безбедности раде пуним капацитетима, рекао је Дрецун и додао да је на Космету изузетно снажна концентрација западних обавештајних служби.

"Оне су дубоко ушле у тај организовани криминални миље на Космету. Погледајте извештај немачког БНД-а, Кфора о организиваном криминалу. Испада да они све знају, тачно знају како функционише та криминална организација на КиМ. Мислим да они могу најпре да дођу до информација. Имате изузетно способне људе међу италијанским карабинијерима, француском жандармеријом, ту су и Немци, Американци. Ако постоји искрена политичка воља у тим државама, онда ће се доћи до одређених сазнања. Мислим да је и за њих ово велики изазов", рекао је Дрецун.

Опасност од дестабилизације 

Сматра да постоји опасност од дестабилизације на Космету.

"Ако узмете у обзир да се приближава подизање првих оптужница у специјализованом тужилаштву, па онда претње које су стизале од појединих бивших терористичких команданата, а сада политичара да ће се поново активирати ОВК, па петиција са 16.000 потписа ветерана, па напади на Србе, а нарочито на имовину Срба повратника, па група коју је Харадинајев клан убацио у Куманово – постоји капацитет за дестабилизацију", наводи Дрецун.

С друге стране, истиче да је дилема да ли је убиство Ивановића коначни завршетак нечијег плана, или он треба да буде почетак реализације новог плана.

"Ако је почетак реализације новог плана који треба да доведе до шире дестабилизације Севера, онда је то опасно. Замислите ситуацију у којој би, не дај боже, настрадао неки албански политичар у јужном делу Косовске Митровице. До чега би дошло? Сећате се какве су биле тензије између јужног и северног дела", рекао је Дрецун.

На питање да ли је добра одлука да се дијалог са Приштином прекине док се не добију одговори, Дрецун јер рекао да је ово сувише тежак злочин који показује да су основна људска права Србима онемогућена на Космету.

"Ако неко тако брутално може да убије истакнутог српског политичара, онда држава Србија не може да каже ‘добро, ништа, у реду, десило се то убиство, идемо даље‘. Не, председник Вучић је послао врло снажну поруку: Десило се убиство, морамо да решимо тај проблем, док га не решимо не може се натавити дијалог. С друге стране, Приштина користи сваку ситуацију само да избегне формирање ЗСО", указао је Дрецун.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара