"Црна Гора и Србија посвећене развоју најбољих могућих односа"

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је у Подгорици да је Београд заинтересован за права српског народа који живи у Црној Гори истакавши да то не значи мешање у унутрашња питања те државе.

"Србија и Црна Гора су братске државе, а њихови народи пријатељски без обзира на то што у неким темама немају исто мишљење", поручио је Дачић на конференцији за новинаре након разговора са црногорским колегом Срђаном Дармановићем.

"Немамо ближе народе једни другима", рекао је Дачић током своје прве посете Црној Гори као потпредседника Владе Србије и шефа српске дипломатије.

Важно је, казао је, одржавати висок ниво састанака и комуникација и најавио посету српске премијерке Ане Брнабић Црној Гори наредног месеца.

Министар је оценио да је у односима две државе у последњих пет година дошло до великог помака и додао:

"Желимо да се наши односи развијају и у политичкој и сфери економије. Интерес је да расте наша економска сарадња, решавамо инфраструктурне проблеме, заступамо заједничке политичке и интересе грађана у свету где имамо дипломатске мреже".

Србија подржава разговор, казао је Дачић, о питањима која се односе на језик, културни идентитет, писмо, заступљеност Срба у државним органима, али на начин који нема никаве везе са питањима унутрашњег устројства Црне Горе.

Шеф српске дипломатије је поручио да одговор на питања којим ће путем Црна Гора ићи и коће у њој владати треба да дају грађани Црне Горе.

"Ми ћемо и у будућности сарађивати са Црном Гором као са нама најближом државом", рекао је Дачић додајући да Србин у Подгорици, исто као Црногорац у Београду, ужива сва највећа права.

Он је позитивно оценио изјаву председника Европске комисије Жан Клод Јункера да ће Црна Гора и Србија постати чланице Европске уније у блиској будућности и да су лидери на европском путу.

Дачић је казао да, без обзира што Србија подржава европске интеграције земаља региона, свако треба да напредује онолико колико је испунио обавеза које има на европском путу.

"У том случају подржавамо принцип регате, односно ко је највише напредовао тај ће први стићи. Ако су Србија и Црна Гора највише напредовале очекујемо да ћемо у периоду који је Јункер навео и постати чланице ЕУ", рекао је Дачић.

Србија, истакао је, подржава и друге државе на европском путу, "али не можемо да будемо таоци проблема који постоје у неким земљама".

"Заинтересовани смо и стало нам је да се проблеми у региону решавају мирним путем и дијалогом и тражимо да уместо ирационалног приступа који постоји, имамо принцип тражења заједничког интереса", навео је.

На питање новинара да ли има податке да је српска Безбедносно-информативна агенција доставила Црној Гори неке податке у вези са случајем покушаја тероризма на изборни дан, Дачић је казао да не располаже тим подацима као шеф дипломатије, а ни као потпредседник Владе.

"Србија не жели да се меша у унутрашње послове неке државе, нити ће дозволити да се неко меша у њене", рекао је Дачић.

Дармановић: Црна Гора и Србија посвећене развоју најбољих могућих односа

Дармановић је казао да је прва посета Дачића Црној Гори потврда пријатељских и садржајних односа две државе.

Према његовим речима, Црна Гора и Србија посвећене су развоју најбољих могућих односа, који су додатно оснажени заједничким европским циљем, стабилности и сигурности региона и утемељени на реалним интересима.

Дармановић је саопштио да је током састанка са Дачићем похвалио напредак Србије на европском путу и честитао недавно отварање два преговарачка поглавља.

"Поновио сам и спремност црногорске владе да стечена искуства из преговарачког процеса подели са нашим пријатељима у Србији и нагласио да ће Црна Гора и у наредном периоду бити конструктиван партнер у остваривању овог заједничког европског циља", рекао је Дарамановић.

Како је навео, сагласни су да је процес европске интереграције стратешки циљ земаља региона.

"Ради одржавања добре динамике тог процеса и индивидуалног напретка и снажнијег укупног развоја, државе Западног Балкана треба да генеришу интеграцију снажнијом међусобном сарадњом на том и другим пољима", саопштио је Дармановић.

Он је казао да су задовољни порукама из Брисела у да ће ова година бити кључна за Западни Балкан у смислу консолидовања реформског пута и опредељењем Бугарске да ће током председавања ЕУ интеграција Балкана бити један од кључних приоритета.

"Радујемо се што је редослед председавања повољан по нас, јер након Бугарске долазе Аустрија, Румунија, Хрватска, које подржавају проширење ЕУ на Западни Балкан", додао је Дармановић.

Напомиње да Црна Гора прати и подржава дијалог Београда и Приштине.

"Верујемо да ће напори обе стране бити валоризовани кроз наставак процеса европске интеграција и да их трагични догађаји, какав се десио јутрос, неће омести", нагласио је Дармановић.

Идентитетска и питања мањина, како је рекао, остаће тема коју ће бити праћена са пажњом и сензибилитетом.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић званичну посету Црној Гори почео је састанком са шефом црногорске дипломатије Срђаном Дармановићем. 

Дачић и Вујановић разменили мишљења о билатералним темама

Први потпредседник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који борави у званичној посети Црној Гори, састао се са председником Црне Горе Филипом Вујановићем са којим је, у срдачном и отвореном разговору, резменио мишљења о билатералним темама од заједничог интереса.  

Обострано је оцењено да су билатерални односи двеју земаља на високом нивоу. Истакнута је спремност и Србије и Црне Горе за даље унапређење билатералних односа. 

Црногорски председник Филип Вујановић је исказао високо поштовање традиционално блиских, интензивних и садржајних односа Црне Горе и Србије, указујући на спремност Црне Горе да са Србијом има најбоље могуће односе.

Заједнички је оцењено да постоји широк простор за даље унапређење сарадње у економији, посебно у реализацији заједничких пројеката у транспортној и енергетској инфраструктури, како кроз Берлински процес, тако и процес сарадње са Народном Републиком Кином и другим инвеститорима. 

Што се тиче европских интеграција Србије и Црне Горе, указано је на важност сарадње две државе у тој области и изражено очекивање да ће се током бугарског председавања ЕУ интензивирати динамика преговарачког процеса, саопштено је из МСП-а. 

Вујановић је честитао Србији на напретку у преговорима у европским интеграцијама, изразивши задовољство сарадњом две државе у тој области и нагласивши да су најбоље перспективе држава региона везане за придруживање Европској унији.

Вујановић је истакао важност Бугарске иницијативе, као председавајуће Саветом Европске уније, за интезивирање динамике приступа држава Западног Балкана у Европској унији, саопштено је из кабинета црногорског председника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво