Љајић није могао да сакрије емоције због убиства Ивановића

Потпредседник Владе Расим Љајић каже за РТС да није могао да верује када је чуо да је Оливер Ивановић убијен, као и да је сада једино важно да се открије ко је починилац убиства, мада не верује да ће се то догодити.

Расим Љајић, гостујући у Дневнику РТС-а, није могао да сакрије емоције због убиства Ивановића.

Указао је да је често Ивановића питао зашто остаје у Косовској Митровици после свега што му се догодило.

"Он је говорио да би га било срамота да после толико година борбе напусти Митровицу и да дође да живи у Београду, плашио се како би то други људи коментарисали, на то реаговали. Платио је то уверење животом", истакао је Љајић. 

"Ухапшен је на правди бога, а сада је и убијен, испада да је био слободнији у затвору и сигурнији него на слободи. Тако да свака прича је апсолутно сувишна, суштина је овде да ли ће се открити онај ко је убио Оливера Ивановића или не, једино је то важно, ако је уопште више ишта важно", рекао је Љајић. 

Нагласио је да је, разговарајући са неким заједничким пријатељима, сазнао да је последњих дана Ивановић био веома забринут.

Истакао је да је суштина да се открије ко су починиоци убиства, али је на питање да ли верује да ће се то догодити, рекао да не верује.

"Ако ме питате искрено, не верујем", додао је Љајић.

Указао је да "треба да учинимо да апсолутно све, да све службе и институције морају бити укључене у расветљавање убиства, као и да је веома важно да тражимо подршку међународних институција на КиМ".

"Биће велика срамота за све ако се ово не расветли", нагласио је Љајић. 

На питање да каже како памти Ивановића, Љајић је истакао да је он био најбољи политичар са Косова, који је разумео политику, умерен човек, који није био подобан ни Србима ни Албанцима управо због умерености, нормалности и тражења компромиса.

"Зато је често био мета напада и критика са свих страна", навео је Љајић.

Указао је да је сате проводио са њим разговарајући о политичким темама.

"Он је савршено разумео ситуацију, уважавао је реалност и ту реалност је хтео да мења на један демократски начин и у томе је разлика Оливера у односу на све остале и отуда је он био сметња свима", рекао је Љајић.

На питање како ће убиство Ивановића утицати на ионако напету атмосферу на КиМ, Љајић каже да ће тешка ситуација бити још тежа.

"Нажалост, и ово треба да нас опамети да се види колико би било важно да се тај проблем реши на овај или онај начин, али ово стање је, пре свега за људе који доле живе, неодрживо", рекао је Љајић.

Навео је да је свака демократска дебата корисна, али да "не треба постављати тако висок циљ да ћемо се око нечег договорити или постићи високу сагласност".

"Мислим да ми не можемо да се договоримо ни око датума у календару, а камоли да се договоримо око Косова. То је илузија, али дијалог је потребан да се чују различита мишљења,  да се чују различите опције, то је легитимна и демократска ствар, а илузија је да ћемо се ми сад сложити око неког решења, али је дијалог потребна и корисна ствар", навео је Љајић.

Одговарајући на питање да ли међународна заједница добро разуме колики су проблеми на Косову, Љајић каже да не разуме.

"Међународна заједница сада се бави тежим проблемима, својим проблемима, већим проблемима. За њих је ово неки 99. проблем, заправо не желе да се у овом тренутку тим проблемом баве. На сву срећу, ми треба да иницирамо и да имамо проактивну улогу. Не може овај проблем да се реши без међународне заједнице, да се разумемо, и зато овако слаба међународна заједница у овом тренутку нема унутрашње демократске капацитете да се бави овим проблемом", закључио је Љајић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво