Реаговања на убиство Оливера Ивановића

Убиство Оливера Ивановића изазвало је бројне реакције и осуде домаћих и иностраних званичника као и политичких партија. Премијерка Ана Брнабић: Република Србија ће предузети све што је у њеној моћи како би починиоци и наручиоци убиства што пре били откривени. Влада у Приштини и Еулекс снажно осудили убиство Ивановића, шеф Унмика шокиран. НАТО апелује на уздржаност.

Непознати нападачи пуцали су јутрос на Оливера Ивановића у Косовској Митровици, који је убрзо подлегао повредама.

Председница Владе Србије Ана Брнабић упутила је телеграм саучешћа породици и супрузи Оливера Ивановића наводећи да је то губитак за све грађане Србије, посебно на КиМ и ударац за стабилност региона.

"Погођени тугом, изражавамо велику жалост, јер је убиство Оливера Ивановића губитак за све грађане Србије, а посебно за оне који живе на Косову и Метохији. Убиство Вашег супруга велики је ударац за стабилност читавог региона", наводи се у телеграму.

Премијерка је истакла да ће Република Србија предузети све што је у њеној моћи како би починиоци и наручиоци овог кукавичког, терористичког чина што пре били откривени и приведени пред лице правде.

Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић најоштрије је осудила убиство Оливера Ивановића, истакавши да је реч о беспризорном терористичком акту упереном против свих Срба на КиМ, државе Србије, мира и стабилности у региону.

"Овај гнусни и кукавички чин захтева осуду и хитну реакцију органа Еулекса и Унмика како би починиоци овог злочина што пре били изведени пред лице правде. У том циљу, очекујем да се неизоставно изађе у сусрет захтеву државних органа Републике Србије да учествују у спровођењу истраге на територији Косова и Метохије", навела је Гојковићева у писаној изјави достављеној медијима.

Потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је убиство Ивановића безуман терористички акт који угрожава стабилност не само севера Косова него и региона.

Дачић, који борави у посети Црној Гори, рекао је да га је вест да је Ивановић убијен затекла док је слетао на аеродром у Подгорици, пренела је агенција Мина у извештају достављеном и Танјугу.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић рекла је, поводом убиства Оливера Ивановића, да то не може допринети миру и безбедности на КиМ и да се нада да ће починиоци бити откривени и да ће одговарати.

"Трагедија. Саучешће породици. Али ово не може да допринесе миру и безбедности на КиМ. Као ни запаљиве поруке албанских политичара који поручују Србима да се не враћају на Косово. Српска влада се залагала и залагаће се за безбедност и мирно решење питања Косова", истакла је Михајловићева.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је за Радио Београд 1 да Република Србија има пуну вољу и заинтересованост да се брзо реши убиство Оливера Ивановића.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић очекује да се ЕУ на најактивнији и најозбиљнији начин заинтересује за све околности и расветљавање убиства Оливера Ивановића, јер је ЕУ важан партнер и медијатор у бриселском дијалогу, у оквиру заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ.

"ЕУ ни на који начин не сме да игнорише овај догађај, он мора бити расветљен и реално представљен", рекла је Јоксимовићева.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истакао је да је "најважније сачувати мир и ни по коју цену не реаговати исхитрено".

Мировић је убиство Ивановића назвао великом трагедијом и навео да је важно да државни органи Републике Србије делују што пре, како би се што пре открили починиоци злочина.

Поводом убиства Оливера Ивановића у Косовској Митровици, огласили су се и шефови држава и влада земаља у региону.

"Циљ убиства – ширење страха"

Заштитник грађана Зоран Пашалић сматра да убиство истакнутог члана српске заједнице на КиМ има за циљ ширење страха међу њеним припадницима.

"Стрепња и бојазан за сопствени живот никада нису били савезници у успостављању владавине права и заједништва, већ управо највећи непријатељ демократије и њених вредности", рекао је Пашалић.

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић рекао је да затвор и лажне оптужбе нису могле уништити једног од ретких нормалних политичара на Косову и Метохији. "Цео свој политички ангажман усмерио је на покушај изналажења решења за проблеме на Косову", навео је Омеровић.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта је рекао да је убиство Ивановића "безуман и политички мотивисан терористички чин који је уперен против Србије, српског народа на Косову и Метохији, мира и стабилности у региону".

Реаговања из Приштине и Косовске Митровице

Градоначелник општине Северна Косовска Митровица Горан Ракић рекао је да убиство Ивановића представља пуцањ у све који се боре за Косовску Митровицу и у сваког Србина који није желео да напусти своје огњиште.

Ракић је у саопштењу за медије апеловао на грађане да остану мирни и уздржани и изнео захтев да косовска полиција појача присуство на свим виталним тачкама у граду.

"Празна обећања како институције чине све што је у њиховој моћи више нећу прихватати", наводи Ракић додајући да верује да одговорност за овакав догађај лежи и на онима који су "без иједног доказа Оливера Ивановића оптуживали за злочине у претходних пар година".

Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић рекао је након убиства Ивановића да је у општинама на КиМ у којима Срби чине већину ситуација мирна и да нема већих проблема, осим нелагодности и немира.

Јевтић је рекао да је је Ивановићево убиство својеврсни шок, који је у ионако напету ситуацију унео додатни немир.

Шефица општинске администрације Северна Митровица Адријана Хоџић позвала је све надлежне институције да хитно открију и казне починиоце тог злочина.

Косовски председник Хашим Тачи, косовска влада и председник косовске скупштине Кадри Весели такође су осудили убиство Ивановића.

Бивша посланица у Скупштини Косова и Метохије Рада Трајковић рекла је за РТС да је Ивановић био један од аутентичних гласова Срба са КиМ који је јасно бранио српске интересе и који је снажно заступао пројекат против поделе Косова.

Навела је да је убијен на мучки начин у времену када живимо без могућности да аргумент и сучељавање буду борба.

Смрт Оливера Ивановића је највећи губитак за породицу, али сигурно и за читаву српску заједницу и све грађане, рекао је данас Слободан Петровић из Самосталне либералне странке и посланик у косовској скупштини.

Удружење Срба са Косова и Метохије оценило је да је убиство Оливера Ивановића најозбиљнији и најбезобзирнији напад на српски народ на Космету и на његов опстанак у покрајини, још од мартовског погрома 2004. године, и указало да ће косовске органе сматрати директним саучесником ако се у најкраћем року не пронађу убице.

У саопштењу тог удружења се наводи да је тај злочин јасно усмерен на то да заплаши и дезорганизује Србе, да им да до знања да Космет није сигурно место за њихов живот и да о томе одлучује неко други, а не они сами.

Реаговања Еулекса и Унмика

Мисија ЕУ на Косову и Метохији, Еулекс, снажно је вечерас осудила "акт криминалног терора", којим је окончан живот Оливера Ивановића и изразила спремност да, у складу са својим мандатом, пружи одговарајућу помоћ у хапшењу починиоца овог страшног злочина.

У изјави шефице Еулекса Александре Пападопулоу, достављеној медијима, надлежни су позвани да спроведу брзу и ефикасну акцију, која ће довести до хапшења починиоца овог убиства.

"Мисија Еулекс и ја лично изражавамо најдубље саучешће породици и пријатељима господина Ивановића. Апелујем на све који поседују било какву информацију која може довести до хапшења оних који су одговорни за смрт господина Ивановића, да се обрате надлежним органима. Позивам све припаднике заједнице да остану мирни и достојанствени у овом тешком тренутку", навела је шефица Мисије Еулекс.

Захир Танин, шеф Унмика, шокиран је због убиства Оливера Ивановића и снажно осуђује тај чин, саопштио је Унмик.

"Танин верује да ће истражне власти радити брзо и ефикасно и уверава да су све међународне агенције на терену спремне да подрже власти како би помогле у хватању оних који су одговорни за овај злочин", наводи се на Твитер налогу мисије УН на Косову.

Шеф Мисије ОЕБС-а "шокиран и жалостан"

Званичници ОЕБС-а затражили су да се спроведе брза истрага убиства Оливера Ивановића и апеловали на све стране да се уздрже од провокација.

"Шокирани смо убиством Оливера Ивановића. Најоштрије га осуђујемо и тражимо да се спроведе брза и темељна истрага што пре како би се открили одговорни за овај гнусни злочин", навели су у заједничком саопштењу председавајући ОЕБС-а Анђелино Алфано и генерални секретар те организације Томас Гремингер.

Шеф Мисије ОЕБС-а на Косову, амбасадор Јан Брату, изјавио је да је шокиран и веома жалостан због убиства Оливера Ивановића у Северној Митровици, објавила је та организација на Фејсбуку.

"Он је био један од најугледнијих представника косовских Срба скоро две деценије. Показао је неумољив ангажман у корист своје заједнице и био је цењен саговорник на Косову", рекао је Брату и додао да је његово убиство "дубоко узнемирујуће".

Брату је казао да је имао привилегију да га лично упозна пре неколико година, као и да је увек ценио његов "интелект, прибраност и посвећеност".

"Видети да политичар може бити хладнокрвно убијен 2018. године на Косову је разарајућа помисао. Осуђујем најјачим могућим термином овај одвратан чин и захтевам од представника закона, као и од свих актера да учине све како би починиоци били доведени пред лице правде. То ће бити главни тест за владавину права на Косову", рекао је Брату.

Осуду и шокираност због убиства Ивановића исказали су и председник Парламентарне скупштине ОЕБС-а Џорџ Церели и специјални представник за југоисточну Европу Роберто Батели. 

Известилац Европског парламента за Косово Игор Шолтес рекао је за Дојче веле да после убиства Оливера Ивановића треба реаговати "трезвено и разумно и дијалогом са обе стране покушати да се смање било какве тензије.

"Шокиран сам овим што се догодило. То показује да стабилност на Косову може бити угрожена и да овакве ситуације могу погоршати безбедносну ситуацију", навео је Шолтес.

Реаговања политичких партија

Функционер Српске напредне странке (СНС) Горан Кнежевић најоштрије је осудио брутално убиство Оливера Ивановића, поручивши да тај терористички чин мора да буде адекватно кажњен.

"Очекујем да починиоци буду пронађени и кажњени", саопштио је Кнежевић.

Потпредседник СПС-а Александар Антић саопштио је да су они који су убили Оливера Ивановића, ма ко то био, починили и злочин против сваког Србина на Косову и Метохији и задали ударац њиховој безбедности и мирном животу.

Оценио је да је ово напад и на државу Србију и на све напоре које она чини да заштити своје становништво на Косову и Метохији, као и да ће га она тако и третирати.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма оценио је да је убиство Оливера Ивановића терористички акт који за циљ има дестабилизацију КиМ.

Покрет социјалиста најоштрије је осудио убиство Ивановића оцењујући да атентат има за циљ да "застраши српски народ на Косову и Метохији, да унесе раздор и неповерење међу Србима, а крајњи циљ је дестабилизија Србије". 

Председник Српске народне партије Ненад Поповић је истакао да је овај злочин "атак на политику стабилности и окупљања око најважнијих државних и националних интереса коју воде председник Републике и Влада, а све са циљем изазивања нових раздора и сукоба, не само међу Србима на Косову, већ и у Србији". 

"Убиство Ивановића је политички тероризам, извршен по моделу Милошевићевих служби безбедности из деведесетих година", оценио је председник Српског покрета обнове (СПО) Вук Драшковић. 

Председник Демократске странке Драган Шутановац рекао је поводом убиства Оливера Ивановића да је то први политички атентат након 15 година у Србији.

"Не знам ко је крив, а знам да нико није невин. Сви надлежни, било да су у Косовској Митровици, Приштини, Београду и Бриселу су подједнако криви ако се не открију починиоци овог убиства", рекао је Шутановац на ванредној конференцији за новинаре.

Лидер Нове странке Зоран Живковић, који је био на конфернцији заједно са Шутановцем, рекао је да је важно да се сазна ко су убице и да се тако нешто више никада не понови.

Покрет Доста је било је саопштио да је то велики губитак за све грађане Србије, нарочито грађане на Косову и Метохији. "Ивановић је био искрени борац за људска права у северној српској покрајини, залагао се за бољи живот Срба, али је несебично помагао и албанско становништво, о чему никад није лично говорио", наводи се у саопштењу ДЈБ-а.

Демократска странка Србије је навела у саопштењу да трагична судбина Ивановића на бруталан начин опомиње да стање безбедности српског народа на Косову и Метохији није ни приближно онакво какво се у јавности представља.

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак оценио је да је то велики ударац за мир и стабилност на Косову и Метохији и позвао надлежне органе да што пре починиоце приведу правди.

Председник Покрета слободних грађана Саша Јанковић изразио je саучешће Ивановићевој породици и позвао све у Србији на мир и прибраност.

Ко год да је ово урадио, радио је против интереса и српског и албанског народа, рекао је Јанковић на конференцији за медије, којој су присуствовали и Вук Јеремић, Драган Ђилас, Борко Стефановић и Јанко Веселиновић.

Покрет Двери изразио је дубоку забринутост због убиства Ивановића и, уз наду да ће се ускоро сазнати истина о овом страшном злочину, поставио питање да ли ће истрага открити и убице и праву позадину убиства, "пошто многе истраге сепаратистичких органа у Приштини и страног протектората у последњих 18 година то нису успеле".

Дрецун и Одаловић о убиству Ивановића

Председник Одбора за Косово и Метохију Народне скупштине Републике Србије Милован Дрецун рекао је за РТС да му се чини да је реч о професионалном убиству.

"Чини се да се ради о професионалним убицама. Акција је дуго припремана, аутомобил који је коришћен у атентату је уништен и коришћен је пиштољ са пригушивачем", навео је Дрецун.

Сматра да је наручилац ангажовањем професионалних убица желео да се сакрије.

Према његовим речима, важно је да се затвори простор за спекулације и да се у што краћем року пронађу извршиоци и налогодавац.

Како је истакао, Ивановић је био важна политичка фигура међу Србима на КиМ. "Не треба заборавити да је убиство дошло у тренутку када су се десили случајеви уништавања имовине Срба на Косову и пред подизање првих оптужница против комaнданата бивше ОВК", истакао је Дрецун.

Дрецун је рекао да је и Стејт департмент упозорио на могућност изазивања нереда и организовања терористичких напада. Каже да га чуди да међународни званичници нису открили да се нешто планира.

Генерални секретар у Министарству спољних послова Вељко Одаловић рекао је за РТС да је убијен један од најбољих међу нама који се борио за Србе на КиМ.

"Ивановић ништа није радио да учини штету некоме, ни Албанцима, ни Србима. Он је увек разговарао језиком аргумената, отворено", нагласио је Одаловић.

Како каже, Ивановића су људи волели, он није човек који је мрзео, и био је отворен и храбар, те још више боли "кукавичко убиство".

Додао је да је на данашњи дан, 16. јануар, "црни дан" када је у питању безбедност Срба на КиМ, јер је на тај дан пре три године убијен Димитрије Јанићијевић и пре двадесет година покушан атентат на ректора Радивоја Паповића.

"На данашњи дан 2014. године брутално је убијен кандидат за градоначелника Косовске Митровице Димитрије Јанићијевић. Тај злочин никада није расветљен. На данашњи дан пре двадесетак година био је атентат на ректора Радивоја Паповића. То је црни дан када је у питању безбедност Срба и свих оних који су се на било који начин борили за Србе и Србију на КиМ", рекао је Одаловић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво