Јапан највећи донатор Србије

Од 1999. године, Јапан је Србији помогао са више од 500 милиона евра.

Мирно и заједно. Те девизе држе се када су у тешкој ситуацији они сами. Тако се Јапанци понашају и када је реч о другима. Кад је реч о Србима, неретко и на српском.

Помоћ војсци и народу је стизала и пре 100 година, током Великог рата. Данас школама, вртићима, болницама, поправним домовима. Од 1999. кроз 207 пројеката за основне потребе и друге донације.

Само прошле године поклонили су готово 900.000 евра.

"Сто одсто смо заменили фасадну столарију и нешто унутрашње столарије. Ово је прва већа донација", каже Јелена Ивановић, директор ОШ "Нада Поповић" из Крушевца.

Током 2017. Васпитно-поправни дом у Крушевцу је добио донацију од 60.386 евра у опреми и машинама на којима се обучавају штићеници, наводи управник Дома Иван Мијаиловић.

"Добили смо мамограф 2011. за рад скрининг мамографија и дијагностичке мамографије", додаје Марина Костић, директорка Дома здравља Крушевац.

Највише донација јапанске владе у нишком крају било је у здравству. Помоћ је ишла Хитној помоћи, домовима здравља, Клиничком центру.

"Донације 250.000 евра. Највећа донација била је рендгенски апарат марке 'тошиба', два покретна инкубатора", напомиње Зоран Радовановић, директор Клиничког центра Ниш.

Помоћ болницама, школама и другим установама стизала је и у друга места. Престоница је препознатљива по јапанским аутобусима.

Јапан је највише билатерално помогао и после поплава. Између осталог, помогли су нам да попишемо клизишта и унапредимо заштиту од непогода.

Србија помоћ не заборавља. Када су 2011. ту земљу погодили земљотрес и цунами, преко Црвеног крста послали смо 850.000 долара. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара