Шта Србији доноси посета јапанске делегације

У протеклих 18 година, Јапан је био један од највећих донатора развојне и хуманитарне помоћи Србији. Многе јапанске компаније већ су на нашем тржишту, али први пут после три деценије, Београд ће угостити и јапанског премијера. Почетком идуће недеље стиже Шинзо Абе, који са собом доводи велику привредну делегцију. Србија је једина држава Западног Балкана коју ће посетити. Састаће се с председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, а предвиђен је и сусрет пословних људи две земље.

Премијер треће привреде света, чланице Г-7, током источноевропске турнеје два дана провешће у Србији. Када је 2006. први пут дошао на чело владе, био је најмлађи премијер у јапанској историји. Лидер конзервативне Либерално-демократске партије, земљу је извукао из рецесије, а у Србију доводи представнике 17 највећих јапанских компанија.

Ненад Ђурђевић, саветник председника Привредне коморе Србије каже да ће као ПКС имати прилику да организују мали пословни сусрет са премијером и његовом делегацијом.

"Изабрали смо пројекте и компаније који могу да буду интересантни Јапанцима, пре свега из ИТ индустрије, а такође и из области производње замрзнутог воћа и поврћа, јер је то један од најзначајних извозних артикала који тренутно Србија пласира у Јапан", истакао је Ђурђевић.

Иако нас дели више од девет хиљада километара, дипломатске односе имамо већ 136 година. У време СФРЈ потписан је споразум са клаузулом најповлашћеније нације у трговини с Јапаном, а од 2001. нашу земљу стигло је 500 милиона евра развојне помоћи.

Ивона Лађевац са Института за међународну политику и привреду рекла је да су реално гледано, Србија и Јапан далеко.

Међутим, како каже, наше политичке и културне везе као и научна сарадња је врло квалитетна.

"Ми смо и сами у Институту имали један пројекат који већ десет година траје. Ми сваке године имамо билатералну конференцију са колегама из Јапана, што признаћете није лако. Јапан је био уз српски народ и у неким нама врло тешким тренуцима. Они су водећа земља по питању хуманитарне помоћи која је испоручена Србији, затим помоћи нашим школама за обнову, болницама и слично, али сада је прави тренутак да се и та привредна сарадња мало више развије", рекла је Лађевац.

Јапански капитал већ је у Србији - од компанија "Јапан Тобако" и "Панасоник" до недавно отвореног предузећа "Јазаки" у Шапцу и улагања у Термоелектрану у Обреновцу. Амбиција обе стране је да јапанске инвестиције, које досежу 300 милиона евра, буду далеко веће. Стручњаци су сагласни да је посета делегације са Далеког истока корисна и за наш пут ка Европској унији.

Ненад Ђурђевић сматра да не би они долазили овде да нема, како каже, та једна снажна порука да они виде нас у том делу света.

"Значи, Европска унија јесте природна дестинација Србије и не само због историјских и којих год хоћете услова и због чињенице да на тај начин ви обезбеђујете једну стабилност, обезбеђујете једну реформу која има једно стабилно друштво, а стабилно друштво је то које уствари привлачи инвестиције", рекоа је Ђурђевић.

По оцени јапанских званичника, Србија има бројне предности - од географског положаја и високог квалитета радне снаге до могућности извоза без царина.

Посебан интерес влада за наше пољопривредне производе и природни мед, па је то прилика и да смањимо дефицит у трговини с Јапаном.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво