Дачић: Београдски избори важни за стабилност Србије

Ово нису избори за Београд, већ су важни за стабилност Србије, а неће бити стабилности Србије ако не победимо на изборима заједно са СНС-ом, изјавио је председник СПС-а Ивица Дачић.

Дачић је свима онима који настоје да их маргинализују или говоре да их нема, поручио да сваки дан могу да гледају "Отписане" и "Повратак отписаних".

На седници Градског одбора СПС-а, Дачић је рекао да нема чега да се плаше, већ само да чвршће и јаче бране своје ставове и да такву политику воде као што и он води спољну политику – чврсто и јако.

Лидер Социјалистичке партије Србије је истакао да је изузетно задовољан оним што су заједно са СНС-ом урадили и што су развили Београд, али да мора и да могу још боље да раде.

Једино су, каже, разговарали са коалиционим партнером СНС-ом и додаје да је са Александром Вучићем договорено да се изађе одвојено на изборе.

Дачић је навео да сматрају да је боље тако, како би се чланство активирало и како не би неко мислио да ће неко други обавити посао.

"Ми са Александром Вучићем имамо добру сарадњу. Договорили смо се да идемо одвојено и сигуран сам да ћемо заједно имати више од 50 одсто и да ћемо направити постизборну коалицију", поручио је Дачић.

Истиче да Ђилас, Јанковић и Јеремић, како год да иду на изборе, заједно или одвојено, неће успети.

"Све сам их ја виђао на једном месту, код Тадића у ДС. Тад су били заједно, сад одвојени, и мисле да ће лакше да победе Александра Вучића и нас. Како год да иду, појединачно или заједно, неће успети. Немогуће је да празна врећа стоји усправно", констатовао је Дачић.

Поручио је да без развоја Београда нема ни развоја Србије, али да, са друге стране, неће бити развоја Београда ако Србија не води мудру државну политику, те да је важно да постоји корелација између републичке и градске власти, да оне једна другој помажу.

Говорећи о кандидату СПС-ЈС за градоначелника Александру Антићу, Дачић је рекао да је он човек који познаје град, а "са друге стране и једини који је доказао на делу да му нико не може ништа, јер му је на главу пао онај лед, а успео је да преживи... али тајна је у шлему, јер је црвене боје".

"Ми треба да будемо тај шлем који ће да штити грађане и помогнемо им да реше свакодневне проблеме. Не кандидујемо Антића ради реда, неке друге странке можда имају већу подршку, али наш кандидат је најбољи", рекао је Дачић.

Нагласио је да се опозиција бори против Александра Вучића, а да политика СПС-а није усмерена ка негацији већ ка томе како могу заједно боље да раде.

"Поједине опозиционе странке... Ми смо све њих видели. Каква је то будућност, то је повратак у прошлост. Они су толико међусобно посвађани, да сада морају да праве листе, иако међусобно и не говоре", рекао је Дачић.

"Ђилас је избацио Јеремића из ДС-а, а сад су заједно у коалицији... Тадић је напустио ДС и чак је једном рекао 'жути лопови', не знам шта ми да причамо, кад он тако прича о себи... Шапић је друго лице Ђиласа, а за Сашу Јанковића не мислим да је политичар и да тај покрет има перспективу", додао је Дачић.

Говорећи о листи СПС-ЈС на изборима у Београду, Дачић је рекао да ће на њој бити угледни интелектуалци, спортисти, доктори, уметници, професори универзитета, те да је сигуран да ће то бити најквалитетнија листа.

"Ово нису избори за Београд, они су веома важни за стабилност Србије, то је питање број један. Без стабилности неће бити развоја Србије, а неће бити стабилности, ако ми не победимо на изборима заједно са СНС-ом", подвукао је Дачић.

За СПС и ЈС су, каже, важна национална питања и питања опстанка државних и националних интереса, када је реч о КиМ, РС, правима Срба у региону, економског развоја и регионалног развоја, али је, подвлачи, важно како ће се избори у Београду завршити.

Додао је да очекује да реторика у кампањи буде веома тешка и прљава.

"Али ми се борбе не плашимо, ми смо ти који смо падали, али смо увек устајали и овде седе они који 5. октобра 2000. године нису побегли из своје партије и нећемо као Ђилас, који кад је изгубио у партији, није долазио на седнице Скупштине града", рекао је Дачић.

Иначе, на седници београдског одбора СПС-а, председник Никола Никодијевић је рекао да ће врло брзо бити саопштена листа кандидата коалиције СПС-ЈС.

Антић: Бићемо најпријатније изненађење избора у Београду

Први на листи и кандидат коалиције СПС-ЈС за градоначелника Београда Александар Антић изјавио је да ће тим те коалиције за Београд бити "микс" нове енергије и акумилираног знања, страначких и нестраначких људи и да Београд, осим по изградњи и развоју, мора да буде препознатљив по томе да даје једнаку шансу свим грађанима.

Антић је, у обраћању на седници београдског одбора СПС-а, навео да ће са, како је рекао, најбољим тимом људи радити најозбиљније и покушати да убеде Београђане да имају у њих поверења, да знају како треба град да се развија, али и да ће поносно да кажу да баштине традицију оних који су Београд раније градили.

"Да, ми смо они црвени који су изградили Београд и градићемо га убудуће", поручио је Антић.

Као приоритете навео је безбедност у граду и да се учини напор да се презре свако насилничко понашање.

Антић је указао и на значај екологије и рекао да ће као градоначелник увести обавезне еколошке активности за децу у школама.

Како је рекао, радиће на модернизовању саобраћаја, навео је да постоји потреба да "јавни превоз постане нова мода" и поручио да не жели да буде демагог, али да треба мислити о томе да се мало смањи цена, а повећа степен контроле и наплата.

Истакао је и да се слаже са децентрализацијом и да општине добију већа овлашћења како се не би дешавале ствари као што је она да, на пример, председник општине Нови Београд Александар Шапић ради приватне кампање или дели рачунаре који су "бофл роба".

Како је рекао, ни он, али ни други председници општина, по садашњем стању ствари нису одговорни ни за комуналне нити за неке друге делатности, а имају буџете.

Навео је да ће се наставити са развојем економије и улагањима у инфраструктуру.

"Бићемо најпријатније изненађење на изборима у марту", поручио је Антић.

Лидер ЈС-а Драган Марковић Палма је поручио да су они коалиција која не лаже и рекао да су на председничким изборима дали подршку најбољем кандидату, а да су ово локални избори и да они имају најбољег кандидата.

"Предлажем му (Антићу) да већ штампа визит-карту", додао је Марковић.

Марковић је у обраћању прекорио да су пасивни и да треба да више говоре колико су и они заслужни за све што је урађено у Београду.

Истакао је да су СПС и ЈС братска коалиција, да ће трајати, да их води човек који је скинуо негативну етикету са гађана Србије, који је одрадио велики посао у спољној политици и, упоредивши Србију са СФРЈ када ју је водио Тито, рекао да је "нови Тито Ивица Дачић".

Дачић је, у његовом стилу, направио шалу да је једини услов да добије подршку за Београд од ЈС да не уводе "геј семафоре" у Београду.

"Неће бити геј семафора у Београду, ја сам му то обећао", рекао је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво