Захаријева: Очекујемо још отворених поглавља Србије и Црне Горе

Бугарска очекује да ће Црна Гора и Србија напредовати у евроатлантским интеграцијама и отворити још преговарачких поглавља, изјавила је бугарска министарка спољних послова Екатерина Захаријева, чија је земља преузела председавање ЕУ.

Екатерина Захаријева је рекла да је крајње време да се Балкан врати на агенду Европске уније.

"Ове земље су важне за геополитичку безбедност. Ако нисмо тамо, неко други ће доћи, нема вакуума. Турска и Русија се деценијама интересују, зато морамо да покажемо нашу политичку подршку, да им покажемо, ако и када су спремни, да ће им врата бити отворена", рекла је Захаријева.

Како је навела, Бугарска очекује да Црна Гора и Србија наставе да напредују и отворе још преговарачких поглавља додајући да мисли да постоји "реална шанса за Албанију и Македонију да започну разговоре током бугарског председавања".

Напретка, међутим, приметила је, неће бити осим ако те земље не буду упорне у примени реформи.

У оквиру напора да врати регион у центар пажње ЕУ, Бугарска ће у мају бити домаћин првог самита ЕУ-Балкан у последњих 15 година, подсећа портал Еурактив наводећи да је последњи одржан у Солуну 2003. године.

"Европеизација Балкана је неопходна како би се спречила балканизација Европе", упозорио је недавно бугарски премијер Бојко Борисов користећи, како наводи Еурактив, термин којим се означава "фрагментација региона на мање, непријатељске групе".

Захаријева се обратила након што је председник Европског савета Доналд Туск оценио да је историја Балкана драматичнија и интересантнија од сценарија за серијал "Игре престола", иако, како је рекао, у њој нема змајева.

"Сви бисмо ми волели када би садашњост и будућност Балкана биле мање драматични сценарији. Стабилност, безбедност, просперитет - то је оно што људи у целом региону заслужују. А сврха ЕУ је да помогне да овај сценарио постане реалност", рекао је Туск у Софији на церемонији отварања бугарског председавања ЕУ.

Оценио је да је добра ствар што је будућност Западног Балкана један од приоритета председавања Бугарске, објављено је на сајту Европског савета.

Туск је изненадио све присутне у сали Народног позоришта "Иван Вазов" тиме што је цео говор одржао на бугарском језику, пренела је БТА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво