Кркобабић: Неопходна хитна реформа пензионог система

Продужење људског живота, технолошки напредак и мањак потребе за радном снагом чини садашњи пензиони систем неодрживим у будућности. Због тога је неопходна хитна реформа тог система, рекао је за РТС председник ПУПС-а и министар без портфеља Милан Кркобабић.

У Партији уједињених пензионера Србије сматрају да и поред драстичног смањења удела пензија у буџету тренутно бројни фактори неповољно утичу на могућност редовне исплате зарађених пензија.

"Наравно да фискална консолидација делује охрабрујуће али да не бисмо поново дошли у исту ситуацију морамо да приступимо озбиљној реформи пензијског система. Данас је однос запослениих и пензионера крајње неповољан 1:1,5 и то није специфичност само Србије. Људски век се продужава, смањује се број запослених и поставља се питање ко ће пунити пензијски фонд", рекао је гостујући у Дневнику РТС-а Милан Кркобабић.

Данас имамо корпорације које имају такву продуктивност да је удео људског рада мали а профит велики, рекао је Кркобабић који предлаже да управо такве фирме у будућности треба да издвајају део профита за пензијске фондове.

"Радник у ауто-индустрији у Француској послодавца кошта око 250.000 евра на петогодишњем нивоу док за један робот треба да издвоји 30.000 евра. Због роботизације велики број људи ће бити без посла. У Србији око 250.000 људи старијих од 65 година немају пензије. Они од нечега морају да живе. То су озбиљне ствари које захтевају ревизију постојећег пензијског система", рекао је предедник ПУПС-а.

Према речима Кркобабића, то није питање само за владу већ је то прворазредно политичко питање којим се странке у Србији не баве.

"Питање пензија је прворазредно политичко питање. У питању је 1,7 милиона људи - пензионера. То је око пет милијарди евра годишње. То су озбиљна издвајања. То треба да буде право питање за неке будуће изборе", рекао је Кркобабић.

Јануарске пензије биће веће за пет одсто, тако ће већина пензионера, њих 87 одсто, имати веће пензије.

"Проценти људима не значе ништа али највећи део пензионера имаће већа примања него раније", објашњава министар без портфеља.

Када је реч о београдским изборима који ће се одржати у марту, Милан Кркобабић каже да је ПУПС увек спреман да изађе пред грађане.

"На београдске изборе идемо спремни да грађане подсетимо на резултате које смо остварили. Да ли ћемо на те изборе ићи самостално или са нашим стратешким партнером СНС-ом видећемо када званични разговори буду завршени", рекао је Кркобабић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи