Ружић: Државотворна оријентација СПС-а и СНС-а

Данашња седница Председништва СНС-а даће одлуку о евентуалним ванредним парламентарним изборима, а понекад и када избори странкама одговарају, постоје државни разлози да се не расписују, рекао је за РТС министар државне управе и локалне самоуправе и функционер СПС-а Бранко Ружић.

Ружић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да су за сада једино сигурни београдски избори у првим недељама марта.

Навео је да одлука о парламентарним изборима зависи од СНС-а, али је истакао да је државотворност приоритетна оријентација и СПС-а и СНС-а.

"Што се тиче СПС-а, ми смо спремни за било који изборни процес", навео је Ружић.

Министар је оценио и да митрополит Амфилохије има неодговоран однос према државном интересу, коментаришући његове изјаве о председнику Александру Вучићу.

"Довољно је оно што је патријарх рекао у вези са улогом председника у борби за националне интересе", рекао је Ружић истичући изјаву патријарха Иринеја, који је рекао да се председник Вучић "лавовски" бори за српски народ.

Ружић је истакао да је оно што је Амфилохије говорио, "толико тачно колико је искрена и његова тежња да се сачува заједничка држава Србије и Црне Горе".

Навео је и да сматра, уколико постоје санкције Синода СПЦ, да је дошло време да Амфилохије буде санкционисан. 

Када је реч о Фонду за локалне самоуправе чија су средства повећана са десет на 320 милиона динара, министар Ружић је изразио задовољство због разумевања министра финансија.

Истакао је да је у изради правилник након кога ће бити расписан јавни позив да се самоуправе јаве са пројектима у складу с приоритетима.

Наводи да ће се, пре свега, водити рачуна о модернизацији управе, друштвеним процесима, културним вредностима и традицији, свему ономе што је приоритетно за одређене локалне самоуправе.

"Нису претерано велика средства, али је импозантно повећање у односу на претходну годину", рекао је Ружић.

На питање о наводима ЛСВ-а да суштинског напретка нема без суштинске децентрализације и да је повећање средстава "само кап у мору", Ружић је истакао да је Ненад Чанак био иницијатор Савета за децентрализацију који није показао резултате.

Навео је да је реч о политикантству и злурадости која није коректна због свега онога што Влада ради на унапређењу система. Додао је да то не заслужује његов коментар.

Када је реч о буџету за националне мањине, Ружић је рекао да је он прошле године имао 1.800.000 динара, а ове 22 милиона динара.

Каже да Национални савет за мањине доноси одлуку о приоритетима и истиче да је унапређена могућност да се пројекти реализују.

Говорећи о теми платних разреда рекао је да деценијама живимо у неуређеном систему и да имамо нефер ситуацију да за исти рад неко добија већу плату.

Каже да је одлука да се примена платних разреда одложи – рационалан приступ промени система, а ова година ће бити искоришћена за потребна подзаконска акта и преговоре.

Коментаришући то што је по анкети неких медија један од најбоље оцењених министара, Ружић је истакао да је важније то што тим постиже резултат.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво