Сузана Васиљевић: Критикују Вучића, а не желе да се суоче са њим

Европска федерација новинара (ЕФН) затражила је састанак и са председником Србије Александром Вучићем током предстојеће посете Београду, након писма које је том удружењу, као и Јоханесу Хану и Федерики Могерини, упутила Вучићева саветница за медије Сузана Васиљевић, протестујући што то првобитно нису планирали, иако је управо он главна мета њихових критика у погледу слободе медија, сазнаје "Танјуг". Председник ЕФН-а Могенс Бјерегорд одговорио је да би мисија те федерације била врло срећна да се састане са Вучићем.

Сузана Васиљевић је упутила писмо председнику Европске федерације новинара Могенсу Блихеру Бјерегорду, указујући му на чињеницу да је непрофесионално што та организација није затражила састанак с председником Вучићем.

Мисија ЕФН-а доћи ће у Београд 18. јануара како би "утврдила чињенично стање" о слободи медија и затражила је да се том приликом састане са премијерком Аном Брнабић.

Како је навела, мисија за утврђивање чињеничног стања се обично покреће да се исправе предрасуде, при чему се, каже, чини да ЕФН-ов одабир или пропуст у одабиру саговорника указује на жељу да се потврде већ постојеће предрасуде.

Васиљевићева у писму наводи да је збуњује чињеница да нису тражили састанак са председником Вучићем, кога критикују, нарочито пошто, како каже, тврде да покушава да затвори све независне медије.

"Да ли ме то наводи на закључак да мисија ЕФН-а не долази у Србију како би утврдила чињенично стање? Да ли је њихова мисија, заправо, иста као мисија НУНС-а? Да ли ЕФН долази да промовише политичку агенду групе која себе назива 'независним' медијским удружењем?", упитала је Васиљевићева.

Упитала је и зар не би било поштено да представници ЕФН-а кажу лично Вучићу зашто сматрају његов однос према медијима проблематичним и пруже му прилику да представи своје виђење ситуације и изнесе своје аргументе.

Бјерогорд је, подсећа Васиљевићева, Србију оценио као тренутно најгори пример кршења медијских слобода.

Васиљевића је, каже, писмо упутила и свима са којима су ЕФН и НУНС контактирали када су износили тврдње да у Србији нема медијских слобода, а копију је, додаје, послала и представницима страних агенција у Србији "да га слободно користе током покривања мисије ЕФН-а".

Каже да је веома разочарана њиховим приступом, јер се надала да ће њихов циљ бити да се састану не само са представницима НУНС-а, већ и са представницима других медијских организација у Србији, уколико им је, како истиче, циљ да открију праве чињенице о ситуацији у овој земљи.

"Очигледно сам погрешила. То ће пре бити 'мисија која потврђује НУНС-ове чињенице', што је, такође, у реду, али онда би то требало јасно да се каже, а не да се јавност погрешно обавештава о правом циљу мисије", закључила је Васиљевићева.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи