Ђурић: Недолична изјава Амфилохија о Ани Брнабић

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изразио је разочараност због нове изјаве Амфилохија Радовића наводећи да је митрополит, у свом непримереном обрачуну са председником Александром Вучићем, на веома недоличан начин напао и председницу Владе Србије Ану Брнабић.

Митрополит је, наиме, у одговору генералном секретару Председништва Србије Николе Селаковића да се бави враџбинама, рекао да је питање ко се бави враџбанима: он или председник Србије Александар Вучић.

"Ако је Вучић први пут у историји српског народа поставио једну такву особу за премијера да наводно буде углед српских мајки и сестара, то су враџбине, а не оно што говори митрополит и што је говорио још од 1981. године, када је упућен први апел, када је спаљена Пећка патријаршија", навео је митрополит у изјави за подгорички Дан.

Марко Ђурић је у саопштењу навео да су непристојне алузије на рачун Брнабићеве недостојне једног православног владике.

"Сигуран сам не одражавају став Српске православне цркве", навео Ђурић.

Истакао је да премијерка Ана Брнабић, као вредна и компетентна особа, ужива подршку свих чланова Владе, који данас, "уверен сам, деле моју разочараност због начина на који се ничим изазван о њој изјаснио један црквени великодостојник".

"Апелујем на све политичке неистомишљенике да у јавним наступима не губе осећај за пристојност, а то се посебно односи на људе чији је задатак да буду пастири и старају се о духовном здрављу народа", указао је Ђурић.

Како је раније данас јавила агенција Фонет, митрополит Амфилохије је за портал Ин4с рекао да ни он ни црква никога не нападају, већ изражавају забринутост за судбину најважнијег и најсветијег дела српске државе.

Додао је да је "неприхватљиво постизање било каквих обавезујућих споразума са терористима који управљају окупираним Косовом и Метохијом".

Подвукао је да је за Српску православну цркву неприхватљив било какав "договор" који би угрозио територијални интегритет и суверенитет Србије.

"Тако нешто неће прихватити нико разуман у српском народу, а сигуран сам ни у албанском, јер се ничија будућност не може градити на отимачини и злочину", оценио је митрополит.

Одбацио је наводе директора Канцеларије за КиМ да је два пута држао опело Вучићу.

"Никада Вучићу нијесам држао опело. Урадио сам то ондашњем премијеру Ивици Дачићу и ондашњој Скупштини Србије. Међутим, ако Вучићеви сарадници то опело прихватају, онда ја ту не могу ништа", поручио је митрополит Амфилохије.

Нагласио је да нема ништа лично против Александра Вучића, те да је питање КиМ питање судбине народа.

"Господин Вучић је председник Србије, и велика је одговорност на његовим плећима. Ипак, ту одговорност нема право да скида са себе, каква је сада тенденција. Косово јесте питање свих нас, а да није било језика цркве, не бисмо имали ни ослобођење КиМ 1912. године, нити бисмо очували Пећку патријаршију и Високе Дечане", изјавио је митрополит Амфилохије, уз опаску да је прихватањем Бриселског споразума кренуло и одрицање од Косова и Метохије.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво