Селаковић: Циљ декларације очување обележја и идентитета

Нацрт заједничке декларације Републике Српске и Србије о опстанку српског народа је завршен, рекао је за РТС генерални секретар председника Републике Никола Селаковић и додао да би она требало да обезбеди активности на очувању српског језика и писма. Дијалог о КиМ ће бити настављен и важно је да људи имају право на мишљење које није само политичко, истиче Селаковић.

Никола Селаковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је декларација на неки начин спремна за потписивање и усвајање и да је реч о правно-политичком акту који би Србима требало да омогући заштиту обележја и идентитета.

Истакао је да би декларација требало да обавеже на улагање максималних активности на очувању српског језика и ћириличког писма.

Додао је да се нада успеху без намере да се неко нападне, тражећи за српски народ оно што је приуштено припадницима мањина у Србији.

Селаковић каже да је раније декларација била најављена до Нове године, али да некада није могуће држати се фиксних датума. Нада се и да декларација неће бити само мртво слово на папиру.

Генерални секретар председника Србије истиче и да многи критикују нешто што нису видели ни прочитали, а каже да медији воле то да потенцирају.

"Хајде да видимо какав ће бити текст и шта ће се на основу њега делати и чинити, то је, по мени, најважније", поручио је Селаковић.

Говорећи о наводима да је било могуће угрожавање безбедности Срба на КиМ, Селаковић је навео да су, на задовољство свих Срба, Бадњи дан и први дан Божића прошли мирно.

Каже да, од када председник Александар Вучић преговара о КиМ, нема етнички мотивисаних убистава Срба, "што је политика успеха за разлику од политике бусања у прса".

Наводи да је раније било све мање Срба на КиМ, а сада их је неколико хиљада више.

"И десет година и сто година преговарања боље је од једног дана сукоба", навео је Селаковић.

Када је реч о дијалогу о Косову и Метохији, Селаковић каже да ће бити настављен током јануара и да ће радна група изаћи са својим планом наредних активности.

Истиче да је важно да се разговара на различитим форумима, да људи имају право на мишљење а да то нису само политичари, јер је КиМ много више од политичког питања.

"Вучић неће наставити политику додворавања Амфилохију" 

Коментаришући наводе митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је изразио бојазан да политика председника Србије "води издаји Косова и Метохије", Селаковић каже да је реч о човеку "који је живом Вучићу двапут одржао опело".

"Шта да очекујете? Није осудио Вучића на основу нечега што је он учинио, он се бави враџбинама. Говорио је о неизвесним стварима", рекао је Селаковић и навео да то није дух српског православља.

"Као што није желео да се додворава ни београдској чаршији, ни онима који су својим лоповлуцима Београд увалили у дугове и ојадили га, на исти такав начин председник није хтео својевремено да се додворава ни Амфилохију Радовићу", истиче Селаковић. 

Додаје да постоји историја, од Слободан Милошевића, преко Мила Ђукановића и "Амфилохијеве политике затезања и постепеног попуштања, и после тога све мањег броја Срба и у Црној Гори", а с друге стране је политика Александра Вучића, која доводи до повећања броја Срба на КиМ. 

Истакао је да Вучић неће наставити политику "додворавања Амфилохију Радовићу, Григорију, и сличнима".

"Надам се да ће наставити политику која је дала допринос и помоћ државе изградњи Храма Светог Саве", рекао је Селаковић.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво