Селаковић: Циљ декларације очување обележја и идентитета

Нацрт заједничке декларације Републике Српске и Србије о опстанку српског народа је завршен, рекао је за РТС генерални секретар председника Републике Никола Селаковић и додао да би она требало да обезбеди активности на очувању српског језика и писма. Дијалог о КиМ ће бити настављен и важно је да људи имају право на мишљење које није само политичко, истиче Селаковић.

Никола Селаковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је декларација на неки начин спремна за потписивање и усвајање и да је реч о правно-политичком акту који би Србима требало да омогући заштиту обележја и идентитета.

Истакао је да би декларација требало да обавеже на улагање максималних активности на очувању српског језика и ћириличког писма.

Додао је да се нада успеху без намере да се неко нападне, тражећи за српски народ оно што је приуштено припадницима мањина у Србији.

Селаковић каже да је раније декларација била најављена до Нове године, али да некада није могуће држати се фиксних датума. Нада се и да декларација неће бити само мртво слово на папиру.

Генерални секретар председника Србије истиче и да многи критикују нешто што нису видели ни прочитали, а каже да медији воле то да потенцирају.

"Хајде да видимо какав ће бити текст и шта ће се на основу њега делати и чинити, то је, по мени, најважније", поручио је Селаковић.

Говорећи о наводима да је било могуће угрожавање безбедности Срба на КиМ, Селаковић је навео да су, на задовољство свих Срба, Бадњи дан и први дан Божића прошли мирно.

Каже да, од када председник Александар Вучић преговара о КиМ, нема етнички мотивисаних убистава Срба, "што је политика успеха за разлику од политике бусања у прса".

Наводи да је раније било све мање Срба на КиМ, а сада их је неколико хиљада више.

"И десет година и сто година преговарања боље је од једног дана сукоба", навео је Селаковић.

Када је реч о дијалогу о Косову и Метохији, Селаковић каже да ће бити настављен током јануара и да ће радна група изаћи са својим планом наредних активности.

Истиче да је важно да се разговара на различитим форумима, да људи имају право на мишљење а да то нису само политичари, јер је КиМ много више од политичког питања.

"Вучић неће наставити политику додворавања Амфилохију" 

Коментаришући наводе митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је изразио бојазан да политика председника Србије "води издаји Косова и Метохије", Селаковић каже да је реч о човеку "који је живом Вучићу двапут одржао опело".

"Шта да очекујете? Није осудио Вучића на основу нечега што је он учинио, он се бави враџбинама. Говорио је о неизвесним стварима", рекао је Селаковић и навео да то није дух српског православља.

"Као што није желео да се додворава ни београдској чаршији, ни онима који су својим лоповлуцима Београд увалили у дугове и ојадили га, на исти такав начин председник није хтео својевремено да се додворава ни Амфилохију Радовићу", истиче Селаковић. 

Додаје да постоји историја, од Слободан Милошевића, преко Мила Ђукановића и "Амфилохијеве политике затезања и постепеног попуштања, и после тога све мањег броја Срба и у Црној Гори", а с друге стране је политика Александра Вучића, која доводи до повећања броја Срба на КиМ. 

Истакао је да Вучић неће наставити политику "додворавања Амфилохију Радовићу, Григорију, и сличнима".

"Надам се да ће наставити политику која је дала допринос и помоћ државе изградњи Храма Светог Саве", рекао је Селаковић.

број коментара 22 Пошаљи коментар
(понедељак, 08. јан 2018, 16:23) - anonymous [нерегистровани]

Pismo

Samo zajednistvom i deklaracijom mozemo ocuvati nase vekovne obicaje i sto je najvaznije pismo.

(понедељак, 08. јан 2018, 16:05) - Sanja [нерегистровани]

Za buduce generacije

Srpska tradicija i identitet treba da se ocuvaju, jezik i pismo ostavljamo u zalog buducim generacijama

(понедељак, 08. јан 2018, 15:27) - anonymous [нерегистровани]

Tradicija

Treba da čuvamo naš jezik i kulturu. To je naša obaveza prema budućim generacijama.

(понедељак, 08. јан 2018, 14:50) - Milica [нерегистровани]

Deklaracija

Ovo je sjajna stvar za nas narod

(понедељак, 08. јан 2018, 13:21) - Dragana [нерегистровани]

Bravo

Ako mi ne volimo Srbiju i sve sto je Srpsko , i ne zastitimo to , ko ce drugi?

(понедељак, 08. јан 2018, 13:04) - Tanja [нерегистровани]

h

Ako se ne zauzmemo samo za sebe, neće niko drugi.

(понедељак, 08. јан 2018, 12:54) - Marko [нерегистровани]

Komentar

To je nesto sto je trebalo odavno da se uradi. Svaka ozbiljna drzava mora da zastiti svoj identitet.

(понедељак, 08. јан 2018, 12:53) - anonymous [нерегистровани]

Greška

Stav da je zbog Amfilohija sve manje Srba u Crnoj Gori je neutemeljena, štaviše, politički neodmerena. Selaković optužuje Amfilohija, a ne pominje Mila Djukanovića. Ko je gotovo izbacio ćirilicu, kome se oduzimaju prava na rad i javni govor, ako ne Srbnima, pa da li je za to kriv pomenuti vladika , ili Djukanović. Poen za Mila ..

(понедељак, 08. јан 2018, 11:49) - Nikola [нерегистровани]

Neophodno

Donošenje Deklaracije je neophodno. Ako sami ne zaštitimo naš jezik i pismo, niko drugi neće.

(понедељак, 08. јан 2018, 11:33) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Mi svi sami treba da cuvamo nase vrednosti. Pa tek onda ostali.