Албанци у Ђаковици оптужују Ђокицу Станојевића за злочине против цивила

Представници цивилног друштва у Ђаковици траже од Основног тужилаштва у том граду да подигне оптужницу за злочине против бившег председника општине Ђокице Станојевића, преносе приштински медији.

У писму предатом тужиоцу у Ђаковици Аљију Сељимају наводи се да би "на основу доказа које поседују, Станојевић требало да буде оптужен и да му се суди, за злочине против цивилног становништва у Ђаковици током 1998-1999".

"Имамо и доказе да је бивши председник општине Ђаковица Ђокица Станојевић 1998. и 1999. године дочекивао паравојне снаге Војислава Шешеља, Арканове групе и групе ‘Френкијеваца'", тврде у писму представници албанских невладиних организација у Ђаковици.

Поред Станојевића, у захтеву за подизање оптужнице помињу се Атанас Коколански, Здравко Винтар и Горан Јефтовић.

Станојевић одбацује све ове наводе и додаје да је 1996. године напустио место председника општине и престао да се бави политиком.

"Ради се о чистим лажима. Намера им је да ме заплаше и да измишљеним доказима спрече моје и посете других расељених Срба из Ђаковице том граду, православним гробљима и православној цркви", рекао је Станојевић РТС-у.

Станојевић је по напуштању места председника општине наставио да управља фабриком вина и сокова "Бамби" у Ђаковици. Након рата основао је удружење расељених Ђаковчана, чији је председник.

У писму за подизање оптужнице, представници цивилног друштва траже да се Станојевићу забрани долазак у Ђаковицу, све до окончања судског процеса против њега.

У међувремену, више десетина Албанаца организовало је једносатни протест у Ђаковици, у близини српске православне цркве, због најављеног доласка расељених Срба из тог града поводом обележавања Божића.

Приштински медији преносе да је протест одржан упркос ранијој најави расељених из Ђаковице да због окупљања Албанаца одустају од уношења бадњака у цркву Успења Пресвете Богородице.

"Да би избегли непријатну ситуацију за велики празник, празник мира, одустајемо од традиционалног доласка на Бадњи дан. Нисмо уплашени. Настављамо борбу за повраћај достојанства, људских и верских права. Али, Н. Н. лица тужићемо суду", наведено је у саопштењу Удружења расељених Срба из Ђаковице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво