Докле се стигло са испуњавањем обавеза из Поглавља 23?

Шта успорава испуњавање Акционог плана за Поглавље 23 које се односи на владавину права, који су проблеми најспорнији и да ли су Европска комисија и Србија формулисале нове рокове за његову реализацију – о томе је у интервјуу за РТС говорио шеф Преговарачког тима за ту област Чедомир Бацковић.

Акциони план за поглавље 23 има 450 страна и састоји се од листе побројаних активности, па онда ко је за то одговоран, у ком року треба да се обави активност, па ко ће то све да плати, који су резултати, истиче шеф Преговарачког тима за Поглавље 23 Чедомир  Бацковић.

Европска комисија замера нам што каснимо у испуњавању обавеза у вези са Поглављем 23, да ли су прецизирани нови рокови?

Ми имамо намеру да почнемо одмах иза празника са анализом, па на основу те анализе ћемо да извршимо једну ревизију плана и у погледу рокова, а рокови долазе тек када установимо шта је то што би можда требало променити у активностима које воде до неких последица, па онда да видимо који су то рокови у којима се то може произвести. Рачунамо да ће тај цео посао бити готов негде до јесени.

Да ли ћемо половином јануара имати спреман нацрт измене Устава за Венецијанску комисију како је најављивано?

Промене Устава су озбиљна ствар, или би бар требало да буду. Ми смо након круга дискусија са цивилним друштвом у којима смо обратили пажњу у садашњим анализама не само на оно што је речено, него и на оно што није речено, не само на оне који су учествовали, него и на оне који нису хтели да учествују, све то има неку своју тежину, дошли до некаквог прегледа ситуације у Србији у односу на ове критеријуме и сада заједно са експертима Венецијанске комисије радимо на изради првог радног текста промене устава у погледу правосуђа. И он ће бити негде средином јануара објављен у јавности и биће предмет конкретних дискусија.

Често се може чути да је област борбе против корупције једна од најпроблематичнијих, да у тој области има доста нетранспарентности, какви су планови?

Мислим да смо врло близу доношења најновијих измена и прилагођавања закона о Агенцији за борбу против корупције, то је сад питање месеца. Са друге стране ми смо у погледу организованог криминала имали значајне законске измене, допуне које би требало да заживе у марту, где се у репресивном делу, када се већ десила корупција, формирају регионални центри у тужилаштвима где се формирају мултидисциплинарни тимови, у којима неће седети само тужиоци него и финансијски стручњаци и стручњаци других врста који ће моћи да парирају увек иновативним и увек испред закона и времена људима који се баве криминалом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво