Линије раздора међу бившим југословенским републикама у 2017.

Међу областима у којима је било великог помака ни протекле године нису односи у региону. Tај сектор, према најавама, биће изазов и у 2018. Од распада Југославије, простор бивше државе није решио све проблеме. Неки су гранични, неки економски, а у 2017. није мањкало ни оних политичких. Из Брисела шаљу поруку – европски пут је онај којим треба ићи.

Хладни 9. јануар осликао је односе Бањалуке и Сарајева. Свој дан Република Српска обележила је без обзира на то што се Сарајево томе противило.

Наставило се и старо неслагање РС и Федерације о Косову и Метохији.

На питање Дојче велеа хоће ли БиХ у једном тренутку да призна републику Косово, бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић је одговорио "надам се да".

Можда са другачијом надом, али подељеност унутар БиХ дошла је са члановима њеног Председништва у Београд. Док су хрватски и српски члан тог тела били на линији Београда, бошњачки је био другог става.

"Међународна политика и ставови БиХ ће се одлучивати у Сарајеву", рекао је тада Изетбеговић.

Стеван Гајић из Института за европску политику сматра да Изетбеговић осећа да му "тло под ногама измиче".

"Крај рата у Сирији, промена понашања Турске која је била категорички против Асада, док је сада савезник Русије. Бакир Изетбеговић осећа да му тло под ногама измиче, јер је Ердоган сада руски савезник и Русија је традиционално, а и практично блиска Србији, што је показала недавна посета Москви", објашњава Гајић.

Иако можда није донео једнаку правду и помирење, Хашки трибунал после четврт века завршио је рад. Између осталог, за крај, потврдио је удружени злочиначки подухват с циљем етничког чишћења делова БиХ, на чијем челу је био Фрањо Туђман.

"То је једна синергија која је утицала на то да се Бакир Изетбеговић додатно конфронтира и са Додиком и са Човићем, а посредно и са Београдом и Загребом", рекао је Гајић.

Са Македонијом је односе заоштрила вест да су македонске службе шпијунирале српске дипломате.

Повучено је особље из амбасаде, убрзо враћено, размењене оштре речи да би се завршило посетом и поклоном македонског премијера Зорана Заева српском председнику Александру Вучићу.

За положај српског народа у региону многи ће рећи да је била тешка година. 

"Процеси који се воде против српских лидера у Црној Гори и држављана Републике Србије који су ухапшени у Црној Гори су политички процеси, какве смо већ виђали током историје, и неће донети ништа добро онима који те политичке процесе спроводе", навео је историчар Александар Раковић.

У нову годину државе региона ушле су са нерешеним граничним споровима, чак и тамо где је суд пресудио као у случају Словеније и Хрватске.

Аналитичари сматрају да је ЕУ потценила терет граничних спорова у региону.

"Свака држава на постјугословенском простору, осим Словеније, може да представља потенцијалну иницијалну капислу за нове неспоразуме", указује Раковић.

На провокације не одговарати и водити мудру политику – види се као рецепт за стабилност.

"Оно што представља врло јасну политику Србије је политика независности, не бих рекао несврставања, већ независности у смислу одржавања добрих односа са свим силама. Опредељивати се у оваквој ситуацији је бирање између зла и горег", рекао је социолог Владимир Вулетић.

Међу 12 важних ствари у новој години, за Федерику Могерини Балкан је на трећем месту. Уз оцену да година није била лака, следећу види као кључну да европски пут за земље региона учини неповратним.

број коментара 22 пошаљи коментар
(среда, 03. јан 2018, 21:55)
dana [нерегистровани]

saradnja

Da bi postojala dobra saradnja u bilo kom smislu mora postojati sa obe strane.

(среда, 03. јан 2018, 21:03)
Darko [нерегистровани]

Srbija

Uvek ce postojati neke nesuglasice, ali bitno je da postoji saradnja.

(среда, 03. јан 2018, 20:39)
anonymous [нерегистровани]

xx

Srbija treba da se posveti sebi i da vodi poltiku svojih intresa ,dosta je bilo sto godina kompromisa.

(среда, 03. јан 2018, 20:21)
Keka [нерегистровани]

Ko je jaci, bolji, uspesniji?!

Nas generalno najveci problem je sto se medjusbno posmatramo kao najveca konkurencija pa smo i zemljama sa strane tako mnogo slabiji, umesto da se ujedinimo i nadjacamo mnoge svetske sile.

(среда, 03. јан 2018, 19:37)
lidija [нерегистровани]

srbija okrenuta razgovoru

Srbija ce uvek cuvati svoj teritorijalni integritet I suverinitet.okrenuti smo miru I razgovoru sa svima koji to zele sa nama,a isto tako Srbija nece biti pokunjeni sluga koji samo slusa zelje drugih.

(среда, 03. јан 2018, 19:06)
Nikola [нерегистровани]

Nije lako

Nijednoj zemlji ne bi bilo lako da je na našem mestu. Treba voditi politiku stabilnosti u situaciji kada susedi gledaju da te na svaki način destabilizuju.

(среда, 03. јан 2018, 18:53)
Aleksa [нерегистровани]

Saradnja

Srbija je za mir i saradnju sa svima koji to zele

(среда, 03. јан 2018, 17:19)
anonymous [нерегистровани]

daca

Srbija predstavlja vrlo jasnu politiku a to je politika nezavisnosti

(среда, 03. јан 2018, 17:12)
Andrija [нерегистровани]

Линије раздора међу бившим југословенским републикама у 2017.

Samo zajednickim konstruktivnim dijalogom svih zemalja bivse SFRJ, mozemo doprineti ojacavanju mira i stabilnosti celog regiona, sto je svakako prioritet svih republika bivse zajednicke drzave Jugoslavije .

(среда, 03. јан 2018, 16:49)
Mita [нерегистровани]

Politika mira

Srbija je odlucna u svojoj nameri da sa svima razgovara i vodi politiku mira. Sve vise se cini da tim pravcem ne ide Izetbegovic, pa ni predsednica Hrvatske.