Канцеларија за КиМ: Телефонски бројеви као и досад

Телефонски саобраћај између централне Србије и Косова и Метохије одвија се и одвијаће се по домаћим тарифама, и за позиве у оквиру фиксне и мобилне телефоније "Телекома Србија" неће бити потребно бирати код за географску област +383, упркос политички мотивисаним изјавама приштинског регулаторног тела, саопштила је Владина Канцеларија за Косово и Метохију.

"На територији Републике Србије наставиће да функционише јединствен телекомуникациони систем, од Хоргоша до Драгаша, и корисници услуга компаније МТС д. о. о. наставиће да позивају централну Србију на исти начин како су то чинили до сада, и обрнуто", истиче се у саопштењу.

Како се напомиње, најновије дезинформације Приштине у вези са наводном универзалном употребом позивног броја +383 за циљ имају стварање неспокојства и уношење забуне међу грађане Србије на Косову и Метохији.

"Београд ће поштовати договоре постигнуте у Бриселу, укључујући и Споразум о телекомуникацијама, али неће дозволити накнадно уписивање садржаја у тај споразум, нити његову злонамерну интерпретацију на штету српског народа у покрајини и интереса Републике Србије", додаје се у саопштењу.

У Канцеларији за КиМ понављају да су задовољни исходом дијалога о телекомуникацијама, којим је "Телекому Србија" омогућено да и званично ради на Косову и Метохији, уз враћање и признавање имовине, већу покривеност територије и боље техничке капацитете, што за резултат има и бољу услугу и добре пословне резултате.

"Подсећамо и да није реч о позивном броју за самопроглашену државу Косово, већ за аутономну покрајину, територијалну област у оквиру Србије, што се може видети и из писма које је Србија послала Међународној телекомуникационој унији, где се наводи да се позивни број уступа за територијалну област Аутономне Покрајине Косово и Метохија", наводи се у саопштењу.

Такође, у одговору Уније недвосмислено пише да се коришћењем термина "Косово", не прејудицира статус и да ће у техничким анексима и билтенима ове организације бити пропраћено таквом фуснотом ("овај назив не прејудицира статус и у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП о косовској декларацији о независности"), истиче Канцеларија за КиМ.

Приштински медији су раније објавили да је тамошње Регулаторно тело за електронске и поштанске комуникације (РАЕПК) објавило да ће се до јуна ове године укинути позивни бројеви Србије (+381), Словеније (+386) и Монака (+377), које су косовски телефонски фиксни и мобилни оператери користили до сада.

Како тврди РАЕПК, "у 2018. години неће бити међународних телефонских оператера на Косову, јер ће Косово имати само свој позивни број +383".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво