"Очекујем реаговање ЕУ и САД на претње због Суда за злочине ОВК"

Србија не може да дозволи да Срби буду увек народ који је дозвољено убијати и мучити, а да за то нико не одговара, поручује потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поводом претњи албанских политичара из Приштине уочи почетка рада Специјалног суда за злочине ОВК.

Министар Стефановић за Танјуг истиче да очекује од међународне заједнице да реагује на те претње, а пре свега да се о њима изјасне САД и ЕУ, као они који су, каже, "били највећи подржавалац Приштине у њеним настојањима".

"Важно је да се изјасне о томе шта они кажу када ти људи које подржавају кажу да ће, уколико се буде тражила правда и гонили злочинци, стварати нове терористичке формације које ће опет убијати људе", истакао је Стефановић.

Веома је важно, додаје министар, да знамо шта Европа мисли о томе, како бисмо и ми могли да се одредимо у неким стварима. 

"Ако се Србија труди да суди сваком ко је ратни злочинац да у нашој земљи има правично суђење, које ће вратити правду и жртвама, нормално је да желимо да се то дешава на територији целе Србије, па и за злочине почињене над Србима. Не можемо да дозволимо да Срби буду увек народ које је дозвољено убијати, сећи, мучити, одузимати им органе и да за то нико не одговара, да, када се почне тражити правда, проналазе начине да се прети и одлаже почетак суђења и формирање трибунала", казао је Стефановић. 

Стефановић истовремено истиче да је формирање тог суда закаснео потез, имајући у виду све што је учињено да би се злочинци заштитили, због чега је питање какве ће уопште домете имати. 

"О притисцима на сведоке, њиховом нестанку, убијању, уклањању форензичких и других доказа, о томе шта се све дешавало у последњих 20 година, могли би томови да се напишу. То је, свакако, питање за највеће спонзоре такозване независности Косова", истиче министар Стефановић. 

Министар иначе наводи да МУП пажљиво прати развој свих догађаја на Косову и Метохији, како би спречио евентуално преливање нестабилности и терористичких акција преко административних линија с покрајином. 

На питање о сарадњи са косовском полицијом, Стефановић каже да је она "веома сложена": "Ту сарадњу почели смо преко Унмика, онда преко Еулекса и покушавамо преко свих канала, али и са локалним безбедносним органима приштинске стране да успоставимо неку врсту сарадње која ће гарантовати спровођење закона", казао је министар, али и нагласио да то "не иде лако". 

Упркос томе, биће настављени напори, како ниједан криминалац, злоупотребљавајући и одређене политичке позиције, не би могао да нађе утичиште било где на територији Србије, па тако ни на КиМ, закључио је министар Стефановић.  

Задовољни људи, добра опрема, добар рад полиције 

Министар Стефановић је задовољан подизањем животног стандарда полицајаца и улагањем у опремање српске полиције, уверен да ће с даљим јачањем српске економије тај тренд бити настављен, у интересу безбедности земље и грађана. 

"Видим напредак, али чини ми се да је прави напредак да видите да су људи, и то људи који раде веома тежак посао, задовољни", истакао је Небојша Стефановић у интервјуу Танјугу.

Стефановић је рекао да је веома добро што се стандард полицајаца подиже повећањем плата од десет одсто.

Подвлачи да је то омогућено добром економском и финансијском ситуацијом земље, коју су обезбедили председник и Влада Србије.

"Набавили смо, такође, за жандармерију нове униформе, као и за граничну полицију, а до половине фебруара биће и за интервентне јединице", рекао је министар.

Са наменском индустријом разговара се и о набавци новог оружја за полицију, а подсећа на набавку три нова хеликоптера за потребе МУП-а, првих после четири деценије.

У 2017. је урађено доста, констатује Стефановић и додаје да жели да полицајци осете побољшања и у полицијској станици.

"Имамо план да наставимо и са модернизацијом и опремањем безбедносних снага и у наредној години", најавио је Стефановић.

Министар Стефановић каже да ће се, када земља буде још више ојачала, а у буџету буде било више могућности, борити да се још више новца одваја за полицију, њихове породице и стамбену изградњу.

Стамбена изградња, како додаје, биће велики пројекат за наредну годину, чиме ће се показати да људи у униформи имају искрену подршку за заиста тежак посао који обављају сваког дана.

Јачање МУП-а у свим сегментима је стална обавеза и брига, укључујући, како истиче, информационе технологије, због чега је МУП, још раније, увео на Полицијској академији школовање усмерено на такозвану сајбер безбедност.

Објаснио је да се тако добијају људи који су информатички обучени да могу у криминалистичким одељењима, али и информационо-технолошкој области да делују, напредују, развијају апликације и програме и подвукао да МУП у највећој мери користи памет својих стручњака, и да је велики број апликација које користи дело сопствених кадрова.

Кад је реч о проблему повратника који су ратовали за ИД, министар је навео да безбедносне службе пажљиво прате све што се догађа, иако је, кад је реч о нашој земљи, у овом тренутку то мали број људи.

"Од десет држављана Србије, који су се радикализовали и једно време провели на ратишту, један је сада у статусу заштићеног сведока, четири су у затворима у Србији, и још пет у затворима у другим земљама у региону и окружењу", каже министар, али указује да је проблем бораца ИД велико питање за Европу након победе савезника у Ираку и Сирији. 

Стефановић очекује да би кроз мигрантске таласе неке од особа које су ратовале за Исламску државу могле да покушају да побегну у Европу.

"То је нешто са чим смо суочени неколико година и то пажљиво пратимо. Вршимо разговор у Србији са сваким ко уђе у нашу земљу, а ко је на било који начин могао да има ратно искуство. Те разговоре води МУП и БИА, а води се рачуна и о узимању биометријских података", објаснио је он.

Указао је да се веома пажљиво прати њихово поступање, контакти и комуникација, те да се ништа не препушта случају, а сарађује се са другим безбедносним службама.

"Са територије јужне српске покрајине више стотина је отишло на ратише, што се сматра највећим бројем џихадиста у поређењу са бројем становника, а затим следи одмах Белгија, одакле је отишао највећи број џихадиста. Постоји бојазан да би њихов повратак и долазак назад на територију наше јужне покрајине или било где у региону могао да буде један од безбедносних изазова", навео је министар.

Успорен мигрантски талас  

Министар је нагласио да проблем миграција никако не сме да се поистовећује са радикалним екстремистима, али да свакако носи одређене безбедносне ризике.

У том смислу је навео да "балканска рута није затворена ни у једном тренутку, али је мигрантски талас успорен", те да Србија чека да види који је став ЕУ, јер жели да прати политику Уније. 

Он је пренео да је број од 3.500 до 4.000 миграната на нашој територији стабилан и да су они смештени у камповима у којима су им пружени сва права и услови.

"Чекамо да видимо шта ће бити став ЕУ јер желимо да пратимо политику Уније. У међувремену, полиција се стара да безбедност грађана Србије буде максимално заштићена", поручио је министар унутрашњих послова.

Стефановић је указао да до сада, осим неких мањих чарки међу групама миграната, није било значајнијег угрожавање безбедности грађана Србије.

"Не бих волео да положај људи које је мука натерала да дођу у нашу земљу изједначавам са терористима или криминалцима, нагласио је Стефановић.

Значајно смањење опште стопе криминалитета  

Стефановић истиче да је генерално у Србији током прошле године, захваљујући добром, систематском и системском приступу у раду полиције, дошло до значајног смањења опште стопе криминалитета и решавања неких од најтежих случајева у свету криминала.

"Оно што је за грађане веома важно је смањење извршења најтежих кривичних дела – убистава. Током 2017. године смо имали око 80 убистава, што је лоше, али много боље него у периоду када смо, од 2004. до 2012, имали од 140 до 200 убистава годишње", нагласио је Стефановић. 

Важно је, према његовим речима, да полиција стално ради на сузбијању криминалитета, јер то показује грађанима да посвећеност даје резултат и да не постоји нико ко ће бити заштићен. 

"Не сме постојати било ко ко мисли да ће избећи правду. Акције полиције трају стално, сваке недеље, дана, месеца. Полиција ради нон-стоп, неуморно и неумољиво и зато су резултати такви какви јесу", подвукао је Стефановић.

Најзначајнији резултат постигнут је, како истиче, у запленама дроге, са више од четири тоне заплењених наркотика, где је само једном остварен бољи резултат у последње две деценије.

"Откривено је више лабораторија синтетичке дроге. Имали смо прву откривену лабораторију екстазија. Полиција на дубински начин разоткрива трговце наркотицима и суочава се са савременим трендовима појаве синтетичких дрога, које све више преузимају тржиште", указао је Стефановић.

Навео је да је марихуана најприсутнија на нашем тржишту: "То је прва дрога која улази код корисника. Они прво почињу са марихуаном и онда прелазе на теже наркотике. Зато је важна заплена и марихуане, а људи то често потцењују. Веома је важно да се сваки наркотик и илегална супстанца заплене", нагласио је министар.

Стефановић је истакао да је поносан и на рад у школама, где је полиција са ученицима 4. и 6. разреда почела да разговара о насиљу, борби против сајбер криминала, о опасностима дроге и алкохола, сналажењу у ванредним ситуација, познавању рада полиције, безбедности у саобраћају, о темама које су важне за децу из области безбедности.

То ће, уверен је, за неколико година дати свој пун ефекат.

"Имамо и смањење стопе малолетничког насиља и учешћа малолетничког насиља у укупном криминалу, што показује да мере које предузимамо и које предузимају и правосуђе, просвета, дају све боље резултате и да и родитељи схватају колико је важно да буду присутнији у животима деце", објаснио је он.

Стефановић се осврнуо и на сајбер безбедност, као нешто што постаје нови елемент у животу сваког човека у нашој земљи.

"Све више живота се 'сели' на интернет. Важно нам је да људи знају какве опасности тамо прете, од могућности превара са платним картицама до најтежих претњи. Имали смо и оне ужасне разарајуће покрете, који су деци слали некакве поруке које су их терале да наносе себи повреде. То је тренд који је постојао у свету, а благовременом реакцијом, превентивом и сарадњом с медијима успели смо да спречимо да се такве свари догоде у Србији", нагласио је Стефановић. 

Насиље у породици предмет пажње српске полиције 

Насиље у породици је такође предмет пажње српске полиције, а добро је, каже министар, што су се жене охрабриле да га више пријављују. 

"Ми смо радили на оснаживању свих људи у полицији који могу да се супротставе овом виду насиља, да пошаљемо поруку да тако нешто неће бити толерисано и више хиљада изречених привремених мера, током само неколико месеци примене закона, указује да овај закон доживљава успех у примени и њиме штитимо животе жена и деце", уверен је Стефановић. 

Министар је задовољан и међународном сарадњом наше полиције, која је, каже, дала значајне резултате у сузбијању криминала. 

Подсећа да је у сарадњи са полицијом Немачке, на пример, заплењено 300 килограма хероина, а у сарадњи са полицијама у региону ухапшен Милан Зарубица у Македонији.

Оценио је да је полиција урадила и огроман посао у обезбеђењу јавних скупова, у заштити државне границе и опште заштите безбедности јавног реда и мира.

"Због огромног рада, сва захвалност момцима и девојкама у униформи који су у претходној години радили да би грађани Србије били мирни и безбедни", закључио је Стефановић.

број коментара 3 пошаљи коментар
(уторак, 02. јан 2018, 19:16)
DDanonymous [нерегистровани]

SAD i EU su u velikom problemu

Zaslepljene mrznjom prema Srbima SAD i EU su stupile u pakt sa OVK,koja je bila na njihovoj listi teroristickih organizacija i podrzavale ih u secesiji,ratu i zlocinima prema Srbiji i Srbima.A,onda im,NATO agresijom,dali da bas ti zlikovci formiraju vlast na privremeno okupiranom KosMetu.Medjutim,sada su uvidjeli da sa optuzenicima za ratne zlocine najgore vrste,ne mogu dobiti "nezavisni" KosMet i sada nastaju problemi.Kako kaznjavati svoje ucenike kojima ste dozvoljavali da nekaznjeno cine zlocine nad Srbima?

(уторак, 02. јан 2018, 17:36)
milan lala [нерегистровани]

Ocekivanje

Razocaravajuce je tvoje nepoznavanje Albanskih mentora . Pa nije valjda da verujes da ce se Oni javiti , Ja kao prvo od njih nista dobro za nas ne ocekujem,.. a kao drugo meni je potpuno jasno da se nece javiti da kritikuju svoje sticenike . Ti i dalje ocekuj da se Oni jave, mozda ti se posreci .

(уторак, 02. јан 2018, 16:33)
Shomy [нерегистровани]

Hoće

malo sutra!