Дачић: Волео бих да се одрже и парламентарни избори

Министар спољних послова и лидер СПС-а Ивица Дачић каже за РТС да је задовољан резултатима локалних избора и сарадњом са СНС-ом. Истиче да га не интересује како други оцењују коалицију СПС-а и СРС-а у Мионици. Нагласио је да би волео да се одрже парламентарни избори.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је СПС на јучерашњим локалним изборима остварио заиста изузетне резултате у коалицији са СНС-ом у Пећинцима, Неготину и Костолцу.

"Наступали смо заједно са СНС-ом, то су биле наше заједничке листе у Пећинцима, Неготину и Костолцу и ту смо остварили заиста изузетне резултате, најбољи резултат је у Пећинцима, али и у Неготину тај резултат је пет одсто бољи него на председничким изборима, што значи да та наша коалиција има синергију, хоћу да кажем да је прихваћена међу грађанима и не само међу нашим члановима", рекао је Дачић.

"Дуго времена се размишљало да ли је могућа коалиција између две највеће странке у Србији и показало се да је то могуће, тако да смо ми изузетно задовољни овим резултатима које смо постигли", додао је Дачић.

Указао је да су задовољни и резултатом у Мионици, где је СПС ишао са традиционалним коалиционим партнером Јединственом Србијом, али и са СРС-ом.

Додао је да до сада СПС никада није био у коалицији са Војиславом Шешељом, али да је таква ситуација у Мионици била и да је распоред политичких снага одлучио да прихвате да буду на заједничкој листи.

"Не знам како то други оцењују и то ме уопште не интересује, зато што каквих принципијелности има у неким другим коалицијама. Какве принципијелности има када се сакупе Саша Јанковић, Драган Ђилас и Вук Јеремић, када имате Вука Јеремића, кога је Ђилас искључио из Демократске странке, а да не причам о неким другим коалицијама које су ту укључивале и ЛДП, Чанка и Тадића у исто време", истакао је Дачић.

Објаснио је да би највише волео да странке излазе саме на изборе, без коалиција, па да праве коалиције после избора.

На питање да ли је коалиција у Мионици најава сарадње са СРС-ом, Дачић је рекао да то није најава сарадње, али да све резултате треба имати у виду.

"Не кажем да ће бити нити да смо размишљали, али ми, када говоримо о томе како ћемо и где ћемо остварити најбољи резултат, као што знате, на градским изборима прво ћемо разговарати са СНС-ом да ли идемо на једну листу или идемо на одвојене листе, уколико идемо на одвојене листе, онда можемо да разговарамо ко би још учествовао са нама на листи", навео је Дачић.

"Имамо велике разлике, имамо разлике када је реч о ЕУ, али никада издајници нисмо били", истакао је Дачић.

Када је реч о парламентарним изборима, Дачић је навео да би волео да се они одрже.

"Волео бих да буду парламентарни избори управо због свих ових који тако хорски говоре кријући се један иза другога, а појединачно уопште не смеју да се појаве. Баш ме интересује како би се понашали када би били парламентарни избори", нагласио је Дачић.

Говорећи о најави да ће америчко министарство одбране заједно са Стејт департментом следеће године извршити процену сарадње Србије, БиХ и Македоније са САД и Русијом у области одбране, Дачић каже да свако треба да ради свој посао.

"Свако нека ради свој посао – они нека раде свој посао, ми ћемо свој посао. Наш посао је да обезбедимо да Србија буде јака, поштована, да може да се одбрани. С друге стране, ми смо независна земља која води неутралну политику одбране. То значи да ми нисмо неутрални као што је то Швајцарска, јер за то вам треба међународно признање, али водимо политику војне неутралности, што значи да нисмо чланови ниједног војног савеза и да наша сарадња може бити и јесте равноправна са свима", навео је Дачић.

Указао је да би волео да председник Доналд Трамп дође у Србију и разговара о тој процени у области одбране.

"Па нећемо ваљда да разговарамо са Хојт Јијем о томе. Када неко разговара у Москви, разговара са Путином, не разговара са шефом неке дирекције у Министарству спољних послова. Према томе, такве поруке могу да се шаљу неким квазидржавама у свету. Што се тиче Србије, желимо добре односе са Америком, али за то је потребно двоје", рекао је Дачић.

Говорећи о резултатима у области спољне политике, Дачић је указао да је наша спољна политика постигла добре резултате, јер се председник Александар Вучић у последњих неколико месеци сусрео са готово свим водећим светским државницима.

"Србија је успела да иде корак даље у евроинтеграцијама, Србија жели нова пријатељства и партнерства и са САД и са Великом Британијом, Француском, али никада неће запоставити старе пријатеље. Хоћемо нова пријатељства, али да не изгубимо ниједно постојеће и треба да их даље развијамо", нагласио је Дачић.

"Србија је пример и добросуседских односа у региону и помирења и Србија улаже напор и поред тога што прима шамаре са стране, улаже напор да води политику помирења", закључио је Дачић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво