Вучић: Русија спремна да се укључи у дијалог, ако буде покушаја да се укључе САД

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Москви да је добио потврду руског председника Владимира Путина да је руска страна спремна да се укључи у дијалог Београда и Приштине уколико буде покушаја да се прошири формат дијалога и у њега се укључе САД.

Председник Србије борави у посети Москви, а јуче се састао са руским председником са којим је одржао и конференцију за новинаре.

"Постигли смо неку врсту договора, ако буде покушаја и намере да се шири формат учесника и посредника у разговору између Срба и Албанаца, Београда и Приштине, ако би Американци желели да постану део тог формата. Питали смо да ли бисмо смели да кажемо да би се са наше стране укључила Руска Федерација и он (Путин) је потврдно одговорио", рекао је Вучић на састанку са председницом Савета Федерације Валентином Матвијенко.

Како је Вучић рекао, ако Албанци буду желели Американце у преговорима, српска страна ће тражити да у њима учествује Русија, како би ти преговори имали валидност.

"За нас је то логично, јер Русија није признала једнострано проглашену независност Косова. Само тражимо равноправан однос по том питању. О овоме нисмо могли раније да говоримо, јер нисмо имали зелено светло руских државних органа. Сада имамо и можемо да говоримо о томе", закључио је Вучић.

Након састанка са Матвијенковом, Вучић је одговарао на питања новинара. Рекао је да је Европска унија за сада једини посредник у дијалогу, и да Београд с тим нема никакав проблем, али да, ако неко хоће да укључи САД, ми хоћемо и Русију.

"Имамо тренутно ЕУ као посредника у дијалогу и ми немамо никакав проблем с тим. Међутим, ако хоћете да укључите још једну земљу, која је већ признала независност Косова, онда ће Србија сасвим сигурно тражити присуство некога ко га није признао, а то би била Русија, и руска страна би такав позив прихватила", рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је за Србију и постојећи формат дијалога, уз посредовање само Европске уније, сасвим у реду.

Рекао је и да још нема званичне приче о укључењу још неког у дијалог, али је на нама било да питамо Русе, уколико хоће неког додатно да укључе.

Председник завршава посету Рускији предавањем на Московском државном институту за међународне односе (МГИМО), где му је пре почетка предавања додељена титула почасног доктора тог института

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи