Јачање односа Србије и Ватикана

Председник Србије Борис Тадић изјавио је, након сусрета са поглаваром Римокатоличке цркве папом Бенедиктом XVI, да је добио подршку Ватикана за евроинтеграције Србије, као и подршку Свете столице за интегритет и суверенитет Србије на Косову и Метохији.

Српски председник Борис Тадић састао се у Ватикану са поглаваром римокатоличке цркве папом Бенедиктом XVI. Тадић је том приликом добио подршку Ватикана за евроинтеграције Србије, као и подршку Свете столице за интегритет и суверенитет Србије на Косову и Метохији.

Обраћајући се српским новинарима после састанка у Ватикану, Тадић је рекао да је са папом дошао до заједничког закључка да је агенда 2014, коју су предложили грчки и италијански премијер Јоргос Папандреу и Силвио Берлускони, реалистичан план и да на тај начин, симболички, Грчка и Италија, као представници источног и западног хришћанства, могу бити од велике користи за интеграцију читавог Балкана у Европску унију.

Тадић је изразио захвалност папи на принципијелним позицијама Ватикана, указавши на значај Косова као изворишта српске државности и културе.

"То је простор на коме је изграђен хришћански идентитет нашег народа, а политичка сарадња Србије и Ватикана је од изузетне важности због великог утицаја Ватикана на међународну политику", истакао је Тадић.

Света столица није признала једнострано проглашену независнот Косова.

Позив Србије остаје отворен

Председник Србије је указао и да је сусрет са папом Бенедиктом XVI веома важан и због екуменског дијалога међу црквама, подсетивши да се 2013. године обележава годишњица Миланског едикта и да Србија жели да учествује у тој међународној прослави.

Говорећи о могућој посети папе Србији, Тадић је рекао да, што се тиче државе Србије, тај позив остаје отворен и да се са папом сагласио да би време обележавања Миланског едикта, 2013. године, било идеално време за ту посету.

Тадић и папа разговарали су око 30 минута у четири ока, без присуства преводиоца и на енглеском језику.

Председник Србије је папи приликом сусрета поклонио илуминацију са мотивима из Мирослављевог јеванђеља, а поглавар Римокатоличке цркве је Тадићу поклонио позлаћени медаљон са ликом папе.

Тадић се у Ватикану састао и с кардиналом Тарћизијем Бертонеом и секретаром Ватикана монсињором Домиником Мамбертијем.

"Приликом сусрета који се одвијао у срдачној атмосфери, истакнут је добар ниво билатералних односа. Посебна тема били су главни изазови у региону, као и напредовање Србије ка пуној интеграцији у ЕУ", наведено је у саопштењу Свете столице, пренела је италијанска агенција Анса.

"Наглашен је и позитиван дијалог са Православном црквом, као и перспектива обележавања годишњице Миланског едикта 2013. године, који је донео цар Константин Велики, рођен у Нишу", наводи се још у саопштењу Ватикана.

"Посебно је истакнут и допринос који католичка црква жели да пружи српском друштву, а размотрени су и елементи којима би се обезбедило њено адекватно присуство и активности", наведено је у саопштењу Свете столице.

Тродневна посета Италији

Тадић данас завршава тродневну радну посету Италији, током које је разговарао с највишим италијанским званичницима, председником Ђорђом Наполитаном и премијером Силвијем Берлусконијем, и предводио државну делегацију на Самиту влада Италије и Србије.

Том приликом, премијери Италије и Србије Берлускони и Мирко Цветковић потписали су Заједничку декларацију о стратешком партнерству две државе, а потписани су и остали билатерални споразуми.

Декларација предвиђа подршку убрзању пуне интеграције Србије у Европску унију, привилеговане билатералне односе и размену стручњака у свим секторима.

Предвиђа се такође јачање економских односа укључујући охрабривање италијанских компанија да искористе нове инвестиционе могућности у Србији и учествују у процесу приватизације као и сарадња у више области.

Потписан је и низ билатералних споразума из области инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, војне сарадње, унутрашњих послова, културно-просветне и научно техничке сарадње.

Цветковић је са председницима три италијанске регије Фурланија Јулијска Крајина, Венета и Ломбардија потписао Меморандуме о разумевању, а ресорни министри две земље споразуме о сарадњи укључујући област енергетике, одбране и културе.

Такође, потписан је Протокол о спровођењу Споразума Србије и Европске заједнице о реадмисији лица која незаконито бораве као и меморандуми о разумевању између министарстава пољопривреде, инфраструктуре и саобраћаја.

Потписана је и Заједничка декларација о сарадњи у области заштите животне средине.

У делегацији Србије су, поред Тадића и Цветковића, били министар унутрашњих послова Ивица Дачић, потпредседник владе и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић, министар спољних послова Вук Јеремић и министар одбране Драган Шутановац.

На самиту су учествовали и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саша Драгин, министар рударства и енергетике Петар Шкундрић, министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић, министар трговине и услуга Слободан Милосављевић и министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић.

Тадић је пре почетка Самита рекао да се "такав самит не организује често у Риму, што је потврда да је Србија повлашћена нација у Италији".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво