Брнабићeва: Пуноправно чланство у ЕУ кључни приоритет Србије

Премијерка Ана Брнабић је, на састанку у Бриселу са високом представницом ЕУ за спољну и безбедносну политику Федериком Могерини, истакла да је пуноправно чланство у ЕУ кључни спољнополитички приоритет Србије.

"Србија истовремено остаје спремна да подржи све земље Западног Балкана у њиховим напорима да постану чланови ЕУ, иако верујемо да свако треба да иде својим темпом", нагласила је Брнабићева у разговору са високом представницом ЕУ.

Премијерка је рекла Могеринијевој да је за Србију изузетно важна порука председника Европске комисије Жан Клод Јункера да су Србија и Црна Гора лидери у региону Западног Балкана у процесу европских интеграција и да ће се усвојити стратегија за успешно приступање Србије и Црне Горе ЕУ до 2025. године, наведено је у саопштењу.

"Ово је позитиван знак за цео регион", истакла је Брнабићева и навела да "само стабилан регион Западног Балкана доприноси стабилности ЕУ, што је у данашње време кључно. Како је додала, без стабилности нема развоја.

"Надамо се да ће у првој половини 2018. године, током бугарског председавања Савету ЕУ, бити отворена нова преговарачка поглавља, јер смо постигли значајне резултате у преговарачком процесу", нагласила је Брнабићева.

Рекла је да Србија посвећује посебну пажњу у реформски најзахтевнијим поглављима 23 и 24, али и да Београд спроводи реформе, пре свега, због грађана Србије и ради квалитета живота.

"Оне ће нас свакако довести до тога да постанемо друштво које је спремно да допринесе европској породици народа", додала је Брнабићева.

Председница Владе је у разговору са Могеринијевом рекла да је наставак дијалога са Приштином суштински важан и да се Србија нада да ће дијалог, под окриљем ЕУ, бити интензивиран.

"За Србију је посебно важно да се обезбеди формирање Заједнице српских општина и реализују сви договори који су постигнути у претходном периоду", рекла је премијерка и подсетила да је данас 1704. дан од тренутка кад је у бриселском дијалогу Приштина, уз посредовање ЕУ, преузела обавезу формирања Заједнице српских општина.

Могерини: Следећа година кључна за европску перспективу региона 

Федерика Могерини је изјавила да је следећа година кључна за европску перспективу региона и да је убрзање тог процеса један од њених приоритета.

Брнабићева је истакла да је за Србију важно да не долази до смањења улоге и функције мисије Еулекса, јер је подршка ове мисије правосуђу, полицији и спровођењу бриселског дијалога, од изузетног значаја за неалбанско становништво на Косову и Метохији, наведено је у саопштењу.

У изјави новинарима после састанка са Могеринијевом, премијерка је поручила да "Србија иде даље и да зна шта јој је чинити".

"Ми идемо даље. Знамо шта нам је чинити. Знамо шта треба да радимо. Знамо зашто су реформе важне. Гурамо даље", рекла је Брнабићева.

Премијерка Србије је оценила да је разговор са шефицом дипломатије ЕУ, који је претходио заједничкој вечери са премијерима западнобалканске шеторке, био кратак и пријатан, а да је Могеринијева неко ко пуно времена и енергије улаже у Западни Балкан и неко ко је јако фер према Србији.

"Кратко смо рекапитулирали 2017. годину и говорили о почетку 2018. године. Важно је да 30. и 31. јануара већ имамо посету председника Европског парламента Антонија Тајанија, а могуће је и да 17. и 18. јануара имамо високу посету из Европске комисије", најавила је Брнабићева.

Премијерка каже да ће се вечерас на радној вечери у Бриселу, коју је организовала шефица ЕУ дипломатије, први пут срести са неким од премијера из земаља региона.

Брнабићева борави у радној посети Бриселу на позив високе представнице ЕУ. На вечери са лидерима региона је и комесар ЕУ за суседску политику и проширење Јоханес Хан.

У току је радна вечера Могеринијеве са премијерима Западног Балкана, у циљу јачања сарадње и размене мишљења о најактуелнијим темама у региону.

Портпаролка Могеринијеве, Маја Коцијанчич рекла је уочи састанка да ће се на вечери разговарати о последњим дешавањима у региону, као и о следећој години која је, како је нагласила, веома важна за евроинтеграције Западног Балкана.

У Бриселу наглашавају да се на појачан ангажман ЕУ на Западном Балкану очекује адекватан одговор свих шест партнера из региона ради убрзања унутрашњих реформи. 

Формат "Западнобалканске шесторке" део је "Берлинског процеса".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи